Κόντρα στη Βουλή για τα Τέμπη: «Ναι» στη σύσταση προανακριτικής λένε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης


Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μεθόδευση συγκάλυψης».

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση των προτάσεων που κατέθεσαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών με αιχμή την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717 για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. 

«Θέλετε την πολιτική εκμετάλλευση κάνετε μια προσχηματική συζήτηση»ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

«Η πιθανή απόρριψη της πρότασής μας σήμερα ισοδυναμεί με χορήγηση αμνηστίας στον Κώστα Καραμανλή για το δικόγραφο της ευρωπαίας εισαγγελέως» είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΑΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Αυτό το καμπανάκι αρχών της χώρας για μια επικείμενη τραγωδία δεν πήγε στη δικαιοσύνη αλλά καταχωνιάστηκε στο συρτάρι του υπουργού σας (Κώστα Καραμανλή) έχετε καμία απάντηση κε Βορίδη σήμερα;» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε «θα καλύψετε ένα οικονομικό έγκλημα που οδήγησε σε αυτή την τραγωδία. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που θέτει ο ελληνικός λαός»

«Όταν εσείς ζητάτε τις παραπομπές τους, αυτό δεν έχει πολιτικό κίνητρο;» ανέφερε ο κ. Βορίδης και συνέχισε «γιατί δεν λέτε ότι οι πράξεις είναι παραγεγραμμένες;»

Το ΚΚΕ, η πρόταση του οποίου για εξεταστική επιτροπή έχει ήδη υπερψηφιστεί, θα υπερηφίσει και τις προτάσεις για προανακριτική.

«Μέχρι να καταθέσει το ΚΚΕ την πρότασή του, για προανακριτική ακούγαμε και πρόταση για προανακριτική δεν βλέπαμε. Είστε το τρίγωνο της συμφοράς , του κουκουλώματος και της συγκάλυψης. Τα τρία συνεταιράκια» είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τις προτάσεις για προανακριτική απορρίπτει η ΝΔ επισημαίνοντας ότι γίνεται έρευνα από την εξεταστική επιτροπή. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι προκύπτουν επαρκείς ενδειξεις για αξιόποινες πράξεις του Χρήστου Σπίρτζη για παράβαση καθήκοντος και του Κώστα Καραμανλή για απιστία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει στην πρότασή του και την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

«Ναι» στην προανακριτική από τα κομματα της αντιπολίτευσης

Ο Χρήστος Σπίρτζης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής. «Να ζητήσω να έχω τη μεταχείριση που έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Να θεσμοθετηθεί δηλαδή έστω και προαιρετικά η μη χρήση των ευεργετικών διατάξεων παραγραφής του νόμου περί ευθύνης υπουργών» υπογράμμισε.

Το δρόμο του υπομνήματος προς το κοινοβούλιο επέλεξαν οι πρώην υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Επιγραμματικά όπως μεταδίδει ο κοινοβουλευτικός συντάκτης της ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπόμνημά του λέει πως «κινείται στα όρια του πολιτικού σουρεαλισμού» η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τον συμπεριλάβει στην επιτροπή για την προκαταρκτική εξέταση ενώ «ακατανόητη τόσο πολιτικά όσο και πραγματολογικά» χαρακτηρίζει την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η διαδικασία στην Βουλή έχει μπει στην τελική ευθεία.

Στις 10 η ώρα το βράδυ θα αρχίσει η ονομαστική μυστική ψηφοφορία. Για την ψήφιση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή απαιτούνται 151 ψήφοι.

 





Πηγή

www.real.gr

Next Post