ΜέΡΑ25: Ο εργασιακός νόμος μετατρέπει τη δουλειά σε δουλεία | ενότητες, πολιτική


Την εκτίμηση ότι «ο εργασιακός νόμος της κυβέρνησης, απορρυθμίζοντας κι άλλο την αγορά εργασίας, ενισχύει τον φαύλο κύκλο που ενισχύει την υπανάπτυξη και μετατρέπει τη δουλειά σε δουλεία», διατυπώνει το ΜέΡΑ25 σε μια συνολική τοποθέτηση που κάνει για τα εργασιακά θέματα.

Μια ακόμη θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως «όταν τα υπέρογκα χρέη (ιδιωτικά και δημόσια) συσσωρεύονται κι άλλο, οι υψηλοί φόροι πνίγουν τις παραγωγικές επενδύσεις, κι η φτώχεια αφαιρεί εναλλακτικές από τους πολλούς, η μισθωτή εργασία είναι αδύνατον να προστατευτεί».

Σύμφωνα με τα ΜέΡΑ25, σε τέτοιο περιβάλλον:

Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας (π.χ. ατομικές συμβάσεις) που επιχειρεί η κυβέρνηση μειώνει κι άλλο το μερίδιο των μισθών στο εθνικό εισόδημα

Η μείωση του μεριδίου των μισθών μειώνει κι άλλο την συνολική ζήτηση

Η μείωση της συνολικής ζήτησης ενισχύει την υπανάπτυξη (π.χ. ρηχή επιχειρηματικότητα, χαμηλή προστιθέμενη αξία)

Η ενίσχυση της υπανάπτυξης ρίχνει κι άλλο τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα λιγότερο εφικτή η προστασία της μισθωτής εργασίας (π.χ. περισσότερη αδήλωτη εργασία, αδυναμία εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας, απαξίωση της επιθεώρησης εργασίας)».

Με βάση τις θέσεις αυτές, το ΜέΡΑ25 συμπεραίνει:

1. Ενώ κανένας εργασιακός νόμος δεν θα προστατεύσει την εργασία αν δεν συνοδεύεται από κουρέματα χρεών και πραγματικές πράσινες επενδύσεις

2. […]ο εργασιακός νόμος της κυβέρνησης, απορρυθμίζοντας κι άλλο την αγορά εργασίας, ενισχύει τον Φαύλο Κύκλο που ενισχύει την Υπανάπτυξη και μετατρέπει τη δουλειά σε δουλεία.

Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι χρειάζονται τα εξής:

– Τέλος στην εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων και πρεκαριάτου (ευάλωτων, ανυπεράσπιστων εργαζόμενων)

– Τέλος στην αδήλωτη εργασία

– Ισορροπία μεταξύ δουλειάς, σχόλης και προσωπικής ζωής

– Προστασία της μισθωτής τηλε-εργασίας

Επίσης, επικρίνει τον υπουργό Εργασίας τονίζοντας ότι «ο κ. Χατζηδάκης συμφωνεί, ισχυρίζεται, με τα παραπάνω. Όμως, προσθέτει, οι λύσεις που προτείνει θυμίζουν πυροσβέστη που προσπαθεί να σβήσει πυρκαγιά με βενζίνη:

Ενώ στηρίζει κάθε εργοδότη που απολύει μόνιμο προσωπικό και το υποκαθιστά με προσωπικό ενοικιαζόμενο από εργολάβο ψυχών, χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το πρεκαριάτο.

Ενώ δηλώνει πως θα πατάξει την αδήλωτη εργασία, υποβαθμίζει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τις υποκαθιστά με μια προσχηματική ψηφιακή κάρτα εργασίας που κανείς δεν θα έχει μείνει στις ΣΕΠΕ για να ελέγχει.

Ενώ κόπτεται για το δικαίωμα των εργαζόμενων να επιλέγουν λιγότερες ώρες εργασίας, ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να έχει εργαζόμενους-λάστιχο στη δούλεψή του, στους οποίους επιβάλει να “θέλουν” να εργάζονται όσες ώρες συμφέρει εκείνον – άπειρες ώρες τη μια εβδομάδα, έως μηδέν άλλες εβδομάδες.

Ενώ δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει τους εργαζόμενους με τηλε-εργασία, δεν έχει τίποτα να πει για το πως θα τους προστατεύσει.

Το ΜέΡΑ25 αγωνίζεται, όπως αναφέρει, και απαιτεί τα 4 προαναφερθέντα ζητούμενα να λυθούν στη βάση πλήρων, ισχυρών, υποχρεωτικών, συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Ο Εργασιακός Νόμος ολοκληρώνει το έργο των Μνημονίων»

Το ΜεΡΑ25 κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «η “Μητσοτάκης Α.Ε.” είναι συνεπής στην προώθηση της ρευστοποίησης μισθωτών και μικρομεσαίων» και προσθέτει:

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση Τσίπρα, που (να μην ξεχνάμε) νομοθέτησε την κυριακάτικη εργασία, τα εμπόδια στην απεργία, τον υποκατώτατο μισθό, τους εργολαβικούς του Δημοσίου (“προγράμματα κοινωφελούς εργασίας”), η Μητσοτάκης ΑΕ συνεχίζει με συνέπεια την ταξική-μνημονιακή επίθεση στον κόσμο της εργασίας.

Όπως και με τα κόκκινα δάνεια, τις εξορύξεις, και τον τζόγο, η “Μητσοτάκης Α.Ε.” αποδεικνύεται σταθερή στον δρόμο προς την Υπανάπτυξη που φέρνει η ικανοποίηση των αιτημάτων της αρπακτικής ολιγαρχίας.

Με αυτό το νομοσχέδιο για τα “εργασιακά”, η “Μητσοτάκης Α.Ε.’ ολοκληρώνει το καταστρεπτικό έργο των Μνημονίων, του “Ηρακλή” και του Πτωχευτικού απορρυθμίζοντας την αγορά εργασίας με τρόπο που εγγυάται την επιτάχυνση του φαύλου κύκλου της υπανάπτυξης».

 





Πηγή

www.real.gr

Next Post