Μαυρωτάς: «Χρωστάμε στα παιδιά μας να αντιμετωπίσουμε την οπαδική βία» | ενότητες, πολιτική


Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού μίλησε για τις επικείμενες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, στο ζήτημα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς ζήτησε τη συστράτευση όλων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της «γάγγραινας του αθλητισμού», όπως χαρακτήρισε τη βία, και στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της νομιμότητας και του ελέγχου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, επισημαίνοντας ότι οι υγιείς φίλαθλοι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι απ΄αυτό. «Οφείλουμε όλοι μαζί να επιλύσουμε το πρόβλημα, χωρίς να βγάζουμε την ουρά μας απ΄ έξω: το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι ευθύνη όλων μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στην κοινωνία μας», κατέληξε ο  γενικός γραμματέας Αθλητισμού, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Το χρωστάμε στον Άλκη και στη μνήμη του, μέσα από αυτήν την τραγική συγκυρία, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη γάγγραινα της βίας στον αθλητισμό. Σε διεθνές επίπεδο οι τρεις παράγοντες που υπονομεύουν τον αθλητισμό είναι η χειραγώγηση, το ντόπινγκ και η βία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς και συνέχισε: «Η συστράτευση όλων είναι επιβεβλημένη, καθώς χρειάζεται προσπάθεια από την Πολιτεία, τις ΠΑΕ και τα ΜΜΕ, που πολλές φορές με μια τοξική ρητορική που υιοθετούν κάποια από αυτά, προβάλουν την κουλτούρα της βίας. Πρέπει να τελειώσουν οι μέχρι τώρα πρακτικές στο θέμα του χειρισμού των οργανωμένων οπαδών. Η κυβέρνηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση με τους νόμους που έχει ήδη ψηφίσει στη Βουλή και αυτούς που θα φέρει την αμέσως επόμενη εβδομάδα, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους».

Ο γ.γ.Α. υπενθύμισε ότι «… η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς κύρωση Διεθνείς Συνθήκες που δεν είχαν κυρωθεί στο παρελθόν, όπως η Σύμβαση Μακολέν για τους χειραγωγημένους αγώνες και η Σύμβαση Σεντ Ντενί για την ασφάλεια στα γήπεδα, που έρχεται προς κύρωση επίσης. Με συντονισμένες κινήσεις θα λειτουργήσει ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο. Αναφέρομαι σε συνδυασμό νομοθετικού έργου με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του μηχανισμού που διαθέτει η Αστυνομία, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με τις διατάξεις του Ν. 4809, τον περασμένο Ιούνιο, βάλαμε μία τάξη στις Λέσχες φιλάθλων, οι οποίες αιτούνται βεβαίωσης υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη ΓΓΑ και με αυτή τη βεβαίωση πηγαίνουν στην Αστυνομία, απ’ όπου λαμβάνουν τη νόμιμη άδεια λειτουργίας τους. Ετσι η Αστυνομία έχει το τρόπο να “χαρτογραφεί” τις νόμιμες λέσχες».

Παράλληλα, ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι «η αυστηροποίηση του πλαισίου έχει να κάνει με την διαφάνεια λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας υγιής φίλαθλος που να φοβάται κάτι από αυτό. Εκείνοι που παίζουν και άλλους “ρόλους”, που περιλαμβάνουν πρακτικές επιβολής, τρομοκράτησης, προστασίας και λοιπά, αυτοί πρέπει να κοπούν και όχι οι υγιείς φίλαθλοι που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο να υποστηρίζουν την ομάδα τους. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση επειδή “πονάει το κεφάλι να κόψουμε το κεφάλι”, δηλαδή δεν είναι στόχος μας επειδή υπάρχουν παράνομες Λέσχες να τις κλείσουμε όλες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε όσους δεν ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες. Να τους κλείνουμε αυτούς όλους οριστικά χωρίς να αφήνουμε παραφυάδες».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ 





Πηγή

www.real.gr

Next Post