• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2026, 9:52
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Πολιτική

Ο πληθωρισμός της απληστίας στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
16 Μαρτίου 2024
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


«Ο πληθωρισμός της απληστίας υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων/ Απαιτείται άμεση παρέμβαση για να σταματήσει η επικέντρωση των τραπεζών σε “γενναιόδωρες” πολιτικές μερισμάτων, οι τράπεζες να εστιάσουν στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας/ Να εφαρμοστεί έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Ο πληθωρισμός της απληστίας υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων/ Απαιτείται άμεση παρέμβαση για να σταματήσει η επικέντρωση των τραπεζών σε “γενναιόδωρες” πολιτικές μερισμάτων, οι τράπεζες να εστιάσουν στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας/ Να εφαρμοστεί έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Ο πληθωρισμός της απληστίας στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Η πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ ανέδειξε ότι τα κέρδη διετίες των συστημικών τραπεζών θα ανέλθουν στα 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κέρδη που σωρεύονται από τις υπέρογκες χρεώσεις και τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές και άλλες υπηρεσίες αλλά κυρίως στην απόκλιση μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και των επιτοκίων που λαμβάνουν οι εγχώριοι αποταμιευτές» σημειώνεται.

«Η Ελλάδα αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση ευρωπαϊκή εξαίρεση αφού στην Ευρωζώνη η αύξηση του επιτοκιακού εισοδήματος και των κερδών κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά το καθαρό επιτοκιακό εισόδημα των ελληνικών τραπεζών ήταν 79,25% έναντι 60,56% των ευρωπαϊκών. Τα μεγέθη αυτά αντανακλούν τον «πληθωρισμό της απληστίας» που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο σύνολό τους. Όσο οι τράπεζες βλέπουν τα υπερκέρδη τους να αυξάνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό ενώ η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων γίνεται όλο και πιο δυσχερής. Ο πληθωρισμός της απληστίας υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν σαν αμέτοχοι τις ολιγοπωλιακές πρακτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συντονισμένη αύξηση των προμηθειών από όλες τις τράπεζες» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Απαιτείται άμεση παρέμβαση για να σταματήσει η προσκόλληση των τραπεζών σε “γενναιόδωρες” πολιτικές μερισμάτων. Χρειάζεται όμως και άμεση παρέμβαση για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στον τραπεζικό κλάδο και η στροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων στον πραγματικό κοινωνικό τους σκοπό δηλαδή στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας. Την ώρα που τα νοικοκυριά ασφυκτιούν από την ακρίβεια και τις φορολογικές υποχρεώσεις τους είναι άδικο και προκλητικό να μην εφαρμόζεται έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών» καταλήγει.



Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαδηλώνουν μετά τον φόνο μιας μαγείρισσας από κρατούμενο

Next Post

Μακελειό στην Αλβανία: Γάζωσαν με καλάσνικοφ 42χρονο στην αυλή του σπιτιού του

Next Post

Μακελειό στην Αλβανία: Γάζωσαν με καλάσνικοφ 42χρονο στην αυλή του σπιτιού του

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.