Πρωτοφανής σύγκρουση Τασούλα – Τσίπρα στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ | ενότητες, πολιτική


O  Πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε τον λόγο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής.

Πρωτοφανής θεσμική σύγκρουση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα , σημειώθηκε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο τέλος της διαδικασίας των επικαίρων ερωτήσεων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον λόγο για δεκαπέντε λεπτά προκειμένου να μιλήσει για το ότι ο Πρωθυπουργός δεν προσήλθε στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτησή του για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας επικαλούμενος άρθρα του Κανονισμού με βάση τα οποία οι Πρόεδροι των κομμάτων παίρνουν τον λόγο όποτε το ζητήσουν. 

Ο κ. Τασούλας κι ενώ ο κ. Τσίπρας είχε ανεβεί στο βήμα, δεν τον άφησε να αρχίσει λέγοντάς του ότι τα άρθρα τα οποία επικαλείται δεν ευσταθούν για τη διαδικασία των επικαίρων ερωτήσεων και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να μιλήσει. “Με μένα Πρόεδρο δεν θα επιτρέψω άλλη παραβίαση του Κανονισμού. Διαβλέπω απόπειρα μετατροπής της Βουλής σε σκηνικό κομματικού ακτιβισμού  και καθιέρωσης διαδικασίας πέραν του Κανονισμού. Δεν θα το επιτρέψω” είπε ο κ. Τασούλας.

Ο κ. Τσίπρας πήρε ξανά τον λόγο λέγοντας ότι αυτός  που παραβιάζει τον Κανονισμό είναι ο Πρωθυπουργός ” που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια  τη διαδικασία”. “Πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε τη φωνή της αντιπολίτευσης στον Ναό της Δημοκρατίας όπως έχει προσπαθήσει η παράταξη σας να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ, και στα social media σας λέω  δεν θα το καταφέρετε.  Σας καλώ να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Να μου πείτε ποιο είναι το άρθρο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω. Υπάρχει μείζον ζήτημα ουσίας για τη συγκεκριμένη ερώτηση, θεμελιακό πρόβλημα για τη δημοκρατία. Σας παρακαλώ να μην υποπέσετε εσείς προσωπικά στο ατόπημα να συμπεριφερθείτε ως μονοκομματικός πρόεδρος της Βουλής και όχι ως Πρόεδρος που εξελέγη και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ” είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν υποχώρησε και επιμένοντας στην τήρηση του Κανονισμού της Βουλής δεν έδωσε τον λόγο στον κ. Τσίπρα. Με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όρθιο να φωνασκεί ο κ. Τασούλας είπε: “Αυτό θα κάνω κε Τσίπρα. 

Επειδή ακριβώς με νοιάζει η Βουλή να σταθεί στο ύψος της περισσότερο και από τον εαυτό μου μου δεν θα μετατρέψουμε τη Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού. Τα άρθρα στα οποία αναφερθήκατε δεν αφορούν στις επίκαιρες ερωτήσεις . Στις επίκαιρες ερωτήσεις δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών. Γιατί το άρθρο που μιλάει για επίκαιρες δεν μιλά για δυνατότητα ομιλίας αρχηγών. Αυτή είναι η διάταξη. Συνεπώς, επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε .Επειδή θέλω η Βουλή να διατηρηθεί στο ύψος της και να μη μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού, επειδή η Ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμίας ομάδας διακόπτω τη συνεδρίαση. Η συζήτηση διακόπτεται για την προστασία του κύρους του κοινοβουλίου από  κάθε πολιτικό ακτιβισμό. 





Πηγή

www.real.gr

Next Post