ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγουν την αγορά για να κόψουν τα μέτρα στήριξης και «όποιος αντέξει» | ενότητες, πολιτική


Για άνοιγμα των αγορών χωρίς σχέδιο, αλλά με πρόθεση να κοπούν τα μέτρα στήριξης “και όποιος αντέξει”, κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας φόβους των ανθρώπων της αγοράς για έκρηξη λουκέτων και απολύσεων.

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η ελληνική οικονομία έχει χτυπήσει «κόκκινο» ως αποτελέσματα της κυβερνητικής άρνησης για ουσιαστική εμπροσθοβαρή στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων προκειμένου να συγκρατηθεί η ύφεση, η οποία κλείνει για το 2020 σε επίπεδα 10% και ενώ το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση επίσης 10 και για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Κατηγορούν, λοιπόν, την κυβέρνηση ότι, παρόλα αυτά, ποντάρει μόνο στο άνοιγμα της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό να σταματήσει τα ήδη ανεπαρκή μέτρα στήριξης και ακολουθώντας το δόγμα, “να ανοίξουν όλα και όποιος αντέξει”, αντί, έστω και τώρα, που επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετα χρέη άνω των 9 δις. λόγω της πανδημίας (επιπλέον των 30 δις. παγιωμένων οφειλών προς τράπεζες), να τους στηρίξουν ώστε να αποτραπεί έκρηξη λουκέτων και απολύσεων. 

Επικρίνουν επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών ότι διαρρέει πως τον Φλεβάρη πρόκειται να διακόψει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας επιδεινώνοντας την παραπάνω εικόνα, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια εν μέσω υψηλής ύφεσης σε αθρόες απολύσεις. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, δε, ότι, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΣΕ για τους εργαζομένους το 56% αναφέρει ότι μειώθηκε το εισόδημα τους κατά την διάρκεια της πανδημίας, το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30% και το 48% από όσους αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους το επόμενο 6μηνο.

Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, ο μοναδικός τρόπος να μην οδηγηθούμε σε οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια είναι να ακολουθηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας, τις οποίες, εξάλλου, ζητούν επιτακτικά οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, προειδοποιώντας για επικείμενα λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάποια πολυτέλεια αλλά για όρο επιβίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να:

    • Να μετατραπεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

    • Να θεσμοθετηθεί η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.

    • Να προχωρήσει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

    • Να αποσυρθεί ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών, αντί να δίνει παρατάσεις.





Πηγή

www.real.gr

Next Post