ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ούτε ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη | ενότητες, πολιτική


Με θετικό τρόπο αποτιμούν στην Κουμουνδούρου τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή εκτιμώντας πως, παρά το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί από τις πολιτικές του ευθύνες, βρέθηκε για μια ακόμη φορά απομονωμένος, απολογούμενος και δεχόμενος τα πυρά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις βαριές πολιτικές του ευθύνες, για τους χειρισμούς Μενδώνη στην προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη και για την κάλυψη της υπουργού Πολιτισμού παρά το πάνδημο αίτημα αποπομπής της, ειδικά από τους ανθρώπους του Πολιτισμού. 

 

Για την αξιωματική αντιπολίτευση το μείζον πολιτικό ζήτημα -που θεωρούν ότι συνιστά κυβερνητική κρίση- παραμένει καθώς ο πρωθυπουργός για πολλοστή φορά δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τίποτα, ούτε είχε την παρρησία να ζητήσει μία συγγνώμη για το σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη. Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια αντιπερισπασμού του πρωθυπουργού από την ουσία της υπόθεσης με τη δήθεν σπουδή του για το θέμα της ποιότητας του δημόσιου λόγου, ώστε να δραπετεύσει από το κυρίως ζήτημα για το οποίο συζητά όλη η Ελλάδα, έπεσε στο κενό, καθώς ακόμα και σε αυτό το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος, δεδομένου ότι όχι απλά έχει τροφοδοτήσει αλλά έχει υιοθετήσει προσωπικά και έχει φέρει μέσα στη Βουλή με ομιλίες του τις πιο ακραίες χυδαιότητες που έχουν γραφτεί, προκειμένου να πλήξει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ (“ξεπουλήσατε τη Μακεδονία για τις συντάξεις”, αποδοχή δημοσιευμάτων ότι ο πατέρας του πρώη πρωθυπουργού ήταν συνεργάτης της “χούντας”). 

Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν πως δεν απάντησε για την ολιγωρία της κας Μενδώνη στην υπόθεση Λιγνάδη, για την προσπάθεια υποβάθμισης και συγκάλυψης για 15 μέρες, για τις πρωτοφανείς αντιφάσεις στις δηλώσεις των υπουργών του προσπαθώντας να καλύψουν την υπόθεση, για το ποιος τελικά ήταν αυτός που επέλεξε τον κ. Λιγνάδη για το Εθνικό Θέατρο, ενώ παράλληλα, υιοθέτησε τις χυδαίες επιθέσεις σε βάρος των ηθοποιών και του ΣΕΗ, ταυτιζόμενος με την υπερασπιστική γραμμή του κ. Λιγνάδη. Από την Κουμουνδούρου στέκονται ιδιαίτερα στον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι η καταγγελία της 6ης Φλεβάρη ήταν ικανή για να ζητηθεί η παραίτηση Λιγνάδη αλλά όχι αρκετή για να πάει η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη, ο οποίος πιστεύουν ότι ουσιαστικά ισοδυναμεί με παραδοχή προσπάθειας συγκάλυψης, καθώς πρόκειται για κάτι που τελικά έκανε η Μενδώνη αλλά στις 19 του μήνα, κατόπιν της μήνυσης για μη παραγεγραμμένο αδίκημα.

Σε σχέση με την αναφορά του κυρίου Μητσοτάκη για την καταψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα, από την αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για “αθλιότητα”, καθώς παρέλειψε να υπενθυμίσει  ότι ο ίδιος είχε επιλέξει να φέρει στην ίδια τροπολογία δύο ακόμα προβλέψεις: Τη διάταξη με την οποία εκκρεμείς υποθέσεις τραπεζιτών για θαλασσοδάνεια μπήκαν στο αρχείο (άρση της τραπεζικής ασυλίας μόνο μετά από έγκληση των ίδιων των τραπεζικών διοικήσεων) και την επιστροφή σε κατηγορούμενους για ξέπλυμα των δεσμευμένων χρημάτων και περιουσιακών τους στοιχείων. Το μόνο που ήθελε με την τροπολογία αυτή ο πρωθυπουργός ήταν να βρει ένα πρόσχημα για να κάνει το νομοθετικό ρουσφέτι σε υπόδικους τραπεζίτες και όσους ελέγχονταν για μαύρο χρήμα και είχαν δεσμευμένα εκατομμύρια ευρώ αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας τους λόγους που τότε δεν είχαν υπερψηφίσει την εν λόγω διάταξη.

 





Πηγή

www.real.gr

Next Post