• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 4 Μαΐου 2026, 21:55
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Πολιτική

Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά – Η αποκλιμάκωση απαιτεί διάλογο και αυτοσυγκράτηση

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
24 Ιουνίου 2025
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


«Οι παγκόσμιοι πόλεμοι δεν γίνονται ούτε με παραγγελία, ούτε κλείνονται κατόπιν ραντεβού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι καταστάσεις τέτοιου τύπου εξελίσσονται άλλοτε προς το καλύτερο, άλλοτε προς το χειρότερο. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα στο πεδίο, δεν είναι πιθανή η διάχυση της κρίσης και προφανώς δεν διαφαίνεται η πιθανότητα ενός νέου παγκοσμίου πολέμου», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Χατζηβασιλείου, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο πεδίο, υπάρχουν δύο επικρατέστερα σενάρια: «είτε οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, άρα θα οδηγηθούμε σε κάποιας μορφής αποκλιμάκωση, είτε η κατάσταση αυτή θα εξελιχθεί σε μία νέα χρονίζουσα κρίση».

«Πάντως αναδύεται μία νέα διεθνής πραγματικότητα με διάφορους πόλους που διεκδικούν ρόλο και λόγο και αυτή τη διαδικασία σίγουρα δεν είναι απλή και θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας, σημείωσε: «Το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά και η κλιμάκωση στο πεδίο δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος». Τόνισε ότι η χώρα μας είναι προσηλωμένη στο τρίπτυχο «δημοκρατία, διπλωματία, διάλογος», καλώντας με υπευθυνότητα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι αυτήν την περίοδο μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ως αξιόπιστος εταίρος «αναλαμβάνει διάφορες δράσεις προς την εκτόνωση της κρίσης».

Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο yπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ελληνικό σχέδιο πέντε σημείων για τη σταδιακή αποκλιμάκωση, επιβεβαιώνοντας τον εποικοδομητικό ρόλο της χώρας μας.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία, σημειώνοντας ότι «μία απόφαση για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα προκαλέσει διπλό πονοκέφαλο»: αφενός θα δημιουργήσει προβλήματα στη ναυσιπλοΐα – υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δώσει οδηγίες προς τα ελληνικά πλοία να κινούνται σε ασφαλείς λιμένες στην περιοχή του Κόλπου – και αφετέρου θα προκαλέσει άνοδο των τιμών του πετρελαίου άρα «κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία».





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Η επίθεση αυτοκτονίας κατά εκκλησίας της Δαμασκού αποτελεί μία «ύπουλη επίθεση» με στόχο την διασπορά του χάους στην συριακή κοινωνία

Next Post

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ρίσκαρε τα πάντα με το χτύπημα στο Ιράν

Next Post

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ρίσκαρε τα πάντα με το χτύπημα στο Ιράν

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.