ADVERTISEMENT

«Τραβάμε γραμμή με το παρελθόν»


«Τραβάμε γραμμή με το παρελθόν. Όχι γιατί ξεχνάμε, αλλά γιατί ξεκινάμε. Γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι». Με αυτές τις λέξεις, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έθεσε το σύνθημα της 5ης θητείας του στο Υπουργείο, αναλαμβάνοντας την σκυτάλη από τον απερχόμενο Υπουργό. κ. Γιάννη Οικονόμου, κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης».

Στη συνέχεια, ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα: Πρώτον, η δια βίου εκπαίδευση μέσω της Ακαδημίας. Δεύτερον, η διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του σώματος. Παράλληλα, άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στην αξιολόγηση, το βαθμολόγιο και την κινητικότητα στο εσωτερικό του σώματος, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Υπάρχουμε για να προστατεύουμε τους πολίτες να δημιουργούμε καθημερινά , να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας. Η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω. Οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης και πρόσθεσε:

«Τραβάμε γραμμή. Είχαμε νεκρούς. Πολίτες, νέα παιδιά και αστυνομικούς, νέα παιδιά.Στους νεκρούς προσκυνάμε και δεν ξεχνάμε. Η αστυνομία όμως δεν εκδικείται. Τιμά τη μνήμη των δικών της και των πολιτών με το να δουλεύει και να προχωρά. Τραβάμε γραμμή κι εγώ πρώτος απ΄όλους. Πίκρες , πικρίες, αδικίες δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε. Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε. Γιατί ο αστυνομικός έχει στολή κι αποστολή. Όταν την φοράς πρέπει και να την τιμάς».

Από πλευράς του ο απερχόμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως ο απολογισμός της κυβέρνησης για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. «Προσπαθήσαμε  να πετύχουμε – και οι αριθμοί δείχνουν ότι το καταφέραμε – σαφή ποσοτική βελτίωση της αστυνόμευσης, σε  κάθε επίπεδο και διάσταση. Και οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πέντε «ενδεικτικές  πρωτοβουλίες από το ολιστικό σχέδιο και τη στρατηγική αυτούς τους 5 μήνες της θητείας μου εδώ, που στόχο είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα, ελλείψεις και παθογένειες  της ΕΛΑΣ».

Ο νέος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε πως στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η οικοδόμηση ισχυρής σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς, με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα:

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη θέση αυτή  και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με τίμησε με την επιλογή του.

Η ευθύνη είναι μεγάλη. Με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία και έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία στο συγκεκριμένο Υπουργείο, ξεκινάμε ένα μεγάλο αγώνα για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών, δημιουργώντας ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους. Έχουμε χρέος να τους δικαιώσουμε, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους σε ένα κράτος δικαίου», ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι αλλά και με μία μεγάλη πικρία, και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι θρηνήσαμε πριν από λίγο χρονικό διάστημα δυο αστυνομικούς εν ώρα καθήκοντος», ανέφερε στην ομιλία του ο απερχόμενος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος αναφέρθηκε στο έργο που έγινε το προηγούμενο εξάμηνο και κυρίως, στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και τη συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕΣΠΠΑ):

«Πιστοί στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει, καταφέραμε να λειτουργήσει το σωφρονιστικό κατάστημα της Δράμας, ένα σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα το οποίο όχι μόνον πληροί τις προϋποθέσεις ορθής σωφρονιστικής αντιμετώπισης και επανένταξης των καταδίκων αλλά θα αποσυμφορήσει και θα εξυγιάνει και τα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Παράλληλα θέσαμε τις βάσεις για την εφαρμογή και υλοποίηση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των κρατουμένων, το γνωστό ως «βραχιολάκι» το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη σύγχρονων και ανθρώπινων συνθηκών κράτησης για όλους τους κρατούμενους και το οποίο όχι μόνον αποτελεί κοινό τόπο για τα προηγμένα Ευρωπαϊκά Κράτη αλλά και επιταγή της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης μεταχείρισης, της γνωστής CPT.

Για την αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε επίπεδο πρόληψης που θεωρώ και το πιο κρίσιμο, καθώς αποτελεί την ρίζα του προβλήματος, συγκροτήσαμε το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (ΚΕΣΠΠΑ) το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων και των Περιφερειών, αποτελώντας ένα ουσιαστικό βοήθημα στην πρόληψη της παραβατικότητας και ένα πραγματικό ανάχωμα στην αντιμετώπιση κυρίως της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, της παραβατικότητας των ανηλίκων και της ενδοοικογενειακής βίας το οποίο θα ενισχύσει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.





Πηγή

www.real.gr

Next Post