Τσίπρας: «Μέγα λάθος του Πρωθυπουργού η παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία- Είμαι ανήσυχος με τη ρητορική Ερντογάν» – Βίντεο | ενότητες, πολιτική


Για μια «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα και για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μιλώντας στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου. 

Πρόκειται για μια «εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα» που έχει «δραματικό» χαρακτήρα, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως είπε, έγινε από μια «πυρηνική δύναμη» που παίζει σημαντικό ρόλο στις «γεωπολιτικές παγκόσμιες» εξελίξεις, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει αν θα τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος, ωστόσο, σχολίασε πως οι «συνέπειες θα είναι δραματικές». 

«Επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα αιματοκύλισμα και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο απώτερος στόχος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εξέφρασε «μεγάλη αγωνία» για τους Έλληνες ομογενείς.

«Δεν είναι εύκολος δρόμος για τη Ρωσία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , σημειώνοντας πως η Κίνα φαίνεται να είναι ο «μεγάλος εταίρος» στη συμμαχία αυτή καθώς και ότι τώρα «κερδίζει χρόνο και δυνατότητες». 

«Βλέπω μια μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας στα ανατολικά»

«Μετά την 24η Φλεβάρη ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο ανεξάρτητα ποια θα είναι η έκβασή του. Ξυπνήσαμε σ’ έναν κόσμο ξανά διπολικό και σ’ έναν κόσμο που θα βλέπουμε έναν σκληρό, ψυχρό πόλεμο», τόνισε, εκφράζοντας την άποψη ότι από την «άλλη πλευρά» δεν θα είναι μόνο η Ρωσία αλλά η Κίνα και ενδεχομένως και η Ινδία, εκτιμώντας πως υπάρχει μια «μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας προς την Ανατολή». «Για την ΕΕ αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δυσμενής και γεωπολιτικά και οικονομικά», τόνισε. 

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κατάσταση για τη χώρα μας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη αν δεν είχαμε έναν σύμμαχο στα βόρεια σύνορά μας.

«Μέγα λάθος του Πρωθυπουργού η παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία»

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος του Πρωθυπουργού την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε πως «δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση». Τόνισε μάλιστα ότι δεν πρέπει να είμαστε ουδέτεροι αλλά όχι να στείλουμε στρατιωτικό υλικό. Μάλιστα έθεσε ως παράδειγμα και την Τουρκία που κρατά στάση ουδετερότητας.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την αποστολή του πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να πάρει μια στοιχειώδη γνώμη, ενώ έκανε λόγο για πρωτοφανή «βοναπαρτισμό».

«Ο Μητσοτάκης δεν ρώτησε κανέναν. Αυτό είναι πρωθυπουργικός βοναπαρτισμός. Στοιχειωδώς έπρεπε να σηκώσει ένα τηλέφωνο, να ζητήσει μια γνώμη», είπε χαρακτηριστικά. 

O κ. Μητσοτάκης ακολουθεί πολιτική Παπάγου

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό, λέγοντας πως επικαλείται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της χώρας το 1974 έβγαλε τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και πως «ήταν αυτός που παρά το γεγονός ότι είχαμε Σοβιετική Ένωση είχε πάει στη Μόσχα και στη Βουλγαρία».

Παράλληλα, τόνισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ακολουθήσει πολιτική Παπάγου, του Στρατάρχη Παπάγου. Δηλαδή, τη στρατηγική του «προκεχωρημένου φυλακίου», μια πολιτική που συνίσταται στο «να δώσουμε τα πάντα χωρίς όφελος». 

«Eίμαι ανήσυχος με τη ρητορική του Ερντογάν»

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά τη ρητορική του Ερντογάν, τονίζοντας πως η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή με αυτές τις εξελίξεις. «Η Τουρκία έχει παράδοση στην λογική της “επιτήδειας ουδετερότητας”. Αυτή η στάση φαίνεται να της δίνει πόντους. Ο Ζελένσκι έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα είναι να έχει ξεκάθαρη θέση και για λόγους αρχής και για λόγους της ιδιαίτερης θέσης της. «Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι», τόνισε. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε πως ποτέ η Ρωσία δεν ήταν σύμμαχος της Ελλάδας, θυμίζοντας πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός συναντήθηκε πέντε φορές με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα παραδοσιακά να αποτελεί γέφυρα διαλόγου. Αν γίνει σαν τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ τότε θα χάσει αυτή της την ιδιαιτερότητα».

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, χωρίς αυταπάτες, με σαφείς «κόκκινες» γραμμές. «Δεν τρέφω αυταπάτες για λύση στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με τον Ερντογάν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ είπε πως είναι αδιανόητο να συζητάμε για αποστρατικοποίηση νησιών όταν απέναντι, στα τουρκικά παράλια υπάρχει η στρατιά του Αιγαίου των Τούρκων. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία συζήτηση για γκρίζες ζώνες. Όσο χάνουμε χρόνο τόσο οι συνθήκες θα είναι εις βάρος μας. Ποτέ οι συνθήκες δεν θα είναι κατάλληλες για διάλογο με την Τουρκία, όμως πρέπει να πάρουμε την απόφαση και να συζητήσουμε», τόνισε. 

«Αν το ΝΑΤΟ εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία θα είναι Γ’ Παγκόσμιος και θα είναι πυρηνικός»

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι «αν το ΝΑΤΟ εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία θα είναι Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και θα είναι πυρηνικός», ωστόσο είπε ότι καλό θα ήταν να μην κάνουμε τέτοιες σκέψεις και «ας μην είναι στην Ελλάδα λοιπόν κάποιοι βασιλικότεροι του βασιλέως». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαστε η κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, του οικουμενικού πολιτισμού». 

Ερωτηθείς αν «ανήκομεν εις την Δύσιν», ο κ. Τσίπρας είπε πως σαφέστατα είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. όμως «η Ελλάδα είναι οικουμενική και ανήκει και στην Ανατολή και στη Δύση και στον Βορρά και στον Νότο», τονίζοντας παράλληλα πως το σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες ήταν σύνθημα της Αριστεράς». 

Οδυνηρή η επόμενη ημέρα για την ευρωπαϊκή οικονομία

O Aλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «οδυνηρή» την επόμενη ημέρα για την ευρωπαϊκή οικονομία τονίζοντας πως οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ολέθριες με μεγάλα πλήγματα τόσο στην ενέργεια όσο και στον τουρισμό. 

«Η ενεργειακή κρίση, η κρίση της ακρίβειας ήταν εδώ πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ενώ τώρα ο κίνδυνος είναι να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, άρα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, καθώς ήδη βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση», ανέφερε, τονίζοντας πως υπάρχουν τρομακτικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επιλογές της. 

«Δεν μπορεί ο συνταξιούχος των 700 ευρώ να έχει λογαριασμό ΔΕΗ 600 ευρώ»

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αν δεν υπάρξει υποστήριξη των νοικοκυριών θα βρεθούμε σε κοινωνική κρίση, καθώς όπως είπε «δεν μπορεί ο συνταξιούχος των 700 ευρώ να έχει λογαριασμό ΔΕΗ 600 ευρώ», τονίζοντας πως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στα νοικοκυριά είναι τρεις φορές πάνω. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές» 

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας ότι το κακό με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι γίνονται εκλογές και διαψεύδονται.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ανήσυχο με διαφορετικές απόψεις, αλλά βαθιά συμμετοχικό και δημοκρατικό. Δεν υπήρξε άλλο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη να κυβερνήσει, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. 

«Δεν θα μας δείτε μαζί με τον κ. Μητσοτάκη σε κυβέρνηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα μας δείτε μαζί με τον κ. Μητσοτάκη σε κυβέρνηση», εκτιμώντας πως ο ίδιος δεν θα αντέξει ως το τέλος της τετραετίας, διότι έχει οδηγηθεί σε ένα οικονομικό αδιέξοδο με τις επιλογές του. «Ελπίζω να μην γίνει και κοινωνικό αδιέξοδο αν και στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», πρόσθεσε, σχολιάζοντας παράλληλα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα παρουσιάζοντας υποψηφίους, όπως τον κύριο Χρυσοχοΐδη.

«Δεν θέλω να αδικήσω τον κύριο Μητσοτάκη γιατί βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση και ιδίως λόγω της πανδημίας, την οποία όμως διαχειρίστηκε χείριστα», ανέφερε κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως ο κύριος Μητσοτάκης «είναι ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας». 

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση της ευθύνης, έναν πρωθυπουργό της υπευθυνότητας και αυτό θα είναι το κρίσιμο δίλημμα στις επόμενες εκλογές που πιστεύω ότι δεν θα αργήσουν να γίνουν», κατέληξε. 

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη: 





Πηγή

www.real.gr

Next Post