Χαρακόπουλος προς Ισπανούς βουλευτές: Αδιανόητο κράτη-μέλη της Ε.Ε. να πωλούν όπλα στην Τουρκία | ενότητες, πολιτική


«Οι χώρες μας έχουν και πολλά κοινά στο σήμερα. Ανήκουν εδώ και δεκαετίες στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμφορούνται από τις ίδιες αρχές σεβασμού στην Δημοκρατία, στην Ελευθερία, στα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου. Και ταυτόχρονα είναι προσηλωμένες στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, εναντίον κάθε αναθεωρητισμού και κάθε πολιτικής απειλής της βίας και του πολέμου». 

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την προσφώνηση του προς την διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ισπανικού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η ισπανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελείτο από την κ. Susana Sumelzo Jordan, Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής για θέματα ΕΕ του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της Ισπανίας (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), τον κ. Pere Joan Pons Sampietro (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), τον κ. Rubén Moreno Palanques (Λαϊκό Κόμμα), τον κ. José María Sanchez Garcia (VOX), τον κ. Antonio Gomez-Reiono Varela (Podemos), και την κ. Mariona Illamola Dausa (Plural Group).

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε στην προσφώνησή του ότι «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δύο χώρες που τις συνδέουν από το παρελθόν πολλά κοινά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία. Πρόσφατα διάβασα ότι ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη, ο μεγάλος Μιγκέλ Θερβάντες, έχασε το χέρι του πολεμώντας κατά των Τούρκων με την χριστιανική αρμάδα στην περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Και βεβαίως, ο μέγας ζωγράφος της Αναγέννησης, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός παγκοσμίως ως Ελ Γκρέκο, έζησε τα περισσότερα και πιο δημιουργικά του χρόνια στην Ισπανία».

Αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, για χρόνια οι χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα αφέθηκαν να επωμισθούν σχεδόν μόνες τους τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η αλληλεγγύη, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ατόνησε. Συναντήσαμε συχνά άρνηση από εταίρους μας να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Ακόμη και όταν αυτό αφορούσε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική πρέπει οπωσδήποτε να λάβει ένα τέλος. Και αυτό να αποτυπωθεί στο νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και την Μετανάστευση. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε μια συμφωνία στην οποία να δημιουργηθούν ζώνες στη συνοριακή μας γραμμή για τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο, όπως προτείνεται. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου, καθώς η Ισπανία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα».

 

Η Τουρκία απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας επισήμανε ότι «για την Ελλάδα το πρόβλημα έχει μια ακόμη, ιδιαίτερη διάσταση, που κάνει ακόμη πιο σύνθετη την αντιμετώπισή του. Το μεταναστευτικό έχει απροκάλυπτα εργαλειοποιηθεί από την γειτονική μας Τουρκία. Η Άγκυρα εσκεμμένα χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να δημιουργήσει πίεση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεωρητικής πολιτικής και αγνόησης του διεθνούς δικαίου, στην ανατολική Μεσόγειο, που περιλαμβάνει ακόμη και την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και την κατάληψη ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Για αυτό και είναι ακατανόητο ευρωπαϊκές χώρες να διαπραγματεύονται την πώληση όπλων στην Τουρκία! Όταν τρίτη χώρα, εν προκειμένω η Τουρκία, απειλεί κράτος-μέλος της ΕΕ, απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, είναι αδιανόητο μέλη της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας να πωλούν οπλικά συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ευρώπης!».

Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκτός του κ. Χαρακόπουλου συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Στάθης Κωνσταντινίδης (ΝΔ), Κώστας Ζαχαριάδης (ΣΥΡΙΖΑ), η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ) και ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης (Ελ. Λύση). 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στην επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας τον τόμο που εξέδωσε η Βουλή των Ελλήνων με αφορμή την λαμπρή έκθεση στο κοινοβούλιο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Αναλυτικά η ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου:

«Κυρία πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Με πολλή χαρά σας καλωσορίζουμε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων και εύχομαι να έχετε, παρά το βεβαρημένο σας πρόγραμμα, τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, το Μουσείο της Ακρόπολης και τα αξιοθέατα της Αθήνας.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι δύο χώρες που τις συνδέουν πολλά κοινά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία. Πρόσφατα διάβασα ότι ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη, ο μεγάλος Μιγκέλ Θερβάντες, έχασε το χέρι του πολεμώντας κατά των Τούρκων με την χριστιανική αρμάδα στην περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου. 

Και βεβαίως, ο μέγας ζωγράφος της Αναγέννησης, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός παγκοσμίως ως Ελ Γκρέκο, έζησε τα περισσότερα και πιο δημιουργικά του χρόνια στην Ισπανία. 

Οι χώρες μας, όμως, έχουν και πολλά κοινά στο σήμερα. Ανήκουν εδώ και δεκαετίες στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμφορούνται από τις ίδιες αρχές σεβασμού στην Δημοκρατία, στην Ελευθερία, στα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου. 

Και ταυτόχρονα είναι προσηλωμένες στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, εναντίον κάθε αναθεωρητισμού και κάθε πολιτικής απειλής της βίας και του πολέμου.

Γι’ αυτό και έχουμε ταχθεί εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια πράξη που παραβιάζει κατάφωρα αυτές τις αρχές του διεθνούς δικαίου τις οποίες πρεσβεύουμε. Ενός πολέμου που έχει προκαλέσει στους 11 σχεδόν μήνες που διαρκεί, χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, και μεταξύ των αμάχων, εκατομμύρια πρόσφυγες και ερειπωμένες υποδομές και κατοικίες. 

Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι οι δύο χώρες μας έχουν ένα ακόμη σημαντικό κοινό στοιχείο. Ανήκουν στον ευρωπαϊκό νότο, βρέχονται από τη θάλασσα της Μεσογείου και μέρος των συνόρων μας είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συνοριακές αυτές γραμμές να συνιστούν πύλες εισόδου για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, σε εσάς κυρίως από την Αφρική, σε εμάς και από την Αφρική και από την Ασία. 

Προφανώς το ζήτημα αυτό έχει κομβική σημασία για την ΕΕ, καθώς επηρεάζει όχι μόνον πλευρές της κοινωνικής συνοχής αλλά ακόμη και των σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών, όπως και των πολιτικών διεργασιών.

Δυστυχώς, για χρόνια οι χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα αφέθηκαν να επωμισθούν σχεδόν μόνες τους τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. 

Η αλληλεγγύη, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ατόνησε. Συναντήσαμε συχνά άρνηση από εταίρους μας να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Ακόμη και όταν αυτό αφορούσε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. 

Αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική πρέπει οπωσδήποτε να λάβει ένα τέλος. Και αυτό να αποτυπωθεί στο νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και την Μετανάστευση. 

Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε μια συμφωνία στην οποία να δημιουργηθούν ζώνες στη συνοριακή μας γραμμή για τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο, όπως προτείνεται. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου, καθώς η Ισπανία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. 

Για την Ελλάδα το πρόβλημα έχει μια ακόμη, ιδιαίτερη διάσταση, που κάνει ακόμη πιο σύνθετη την αντιμετώπισή του. Το μεταναστευτικό έχει απροκάλυπτα εργαλειοποιηθεί από την γειτονική μας Τουρκία. 

Η Άγκυρα εσκεμμένα χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να δημιουργήσει πίεση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεωρητικής πολιτικής και αγνόησης του διεθνούς δικαίου, στην ανατολική Μεσόγειο, που περιλαμβάνει ακόμη και την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και την κατάληψη ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο. Για αυτό και είναι ακατανόητο ευρωπαϊκές χώρες να διαπραγματεύονται την πώληση όπλων στην Τουρκία! Όταν τρίτη χώρα, εν προκειμένω η Τουρκία, απειλεί κράτος-μέλος της ΕΕ, απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, είναι αδιανόητο μέλη της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας να πωλούν οπλικά συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ευρώπης!

Επιπλέον, η Άγκυρα με τις προώθηση μεταναστών προς την Ελλάδα επιδιώκει την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ για την αποκόμιση διπλωματικών και οικονομικών κερδών. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος προϋποθέτει μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Την οικονομική αρωγή στις χώρες αυτές, ώστε να αμβλυνθούν οι αιτίες της φυγής από τις εστίες τους των ανθρώπων που ζητούν ένα καλύτερο αύριο στην ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας. 

Επιπλέον, πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη συνέπεια το πλαίσιο των συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Τα κίνητρα και τα αντικίνητρα που πρέπει να δοθούν ώστε να ελεγχθεί το φαινόμενο. Αλλά και να ληφθεί η πρόνοια για κυρώσεις στις χώρες αυτές που αποδεδειγμένα εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό ζήτημα.

Τέλος, όπως επεσήμανα ήδη, χρειαζόμαστε έμπρακτη την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, την ουσιαστική στήριξη των χωρών του νότου, με την ισομερή κατανομή των προσφύγων. Νομίζω ότι η επιτυχημένη διαχείριση του κύματος των προσφύγων από την Ουκρανία, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό πρότυπο. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία συμφωνούμε και πολλά στα οποία μπορούμε να έχουμε καρποφόρα συνεργασία. 

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι σας καλωσορίζω στη Βουλή των Ελλήνων και είμαι βεβαίως ότι η εδώ παρουσία σας και οι επαφές που θα έχετε θα ενισχύσουν περεταίρω τη συνεργασία των κοινοβουλίων μας και τους φιλικούς δεσμούς του ελληνικού με τον ισπανικό λαό».  





Πηγή

www.real.gr

Next Post