Yπόθεση Καϊλή: Το οικόπεδο της Πάρου στο «μικροσκόπιο» των βελγικών Αρχών – Τι θα υποστηρίξει στην απολογία της -Βίντεο | ενότητες, πολιτική


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ημέρα που η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον των βελγικών δικαστικών Αρχών, στις 22 Δεκεμβρίου, για να δώσει τη δική της εκδοχή σχετικά με την εμπλοκή της στο αποκαλούμενο «Qatargate».

Όπως αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής, στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης έχουν μπει οι μπίζνες της ευρωβουλευτού στο real estate, τα ακίνητα σε Ψυχικό και Πάρο, αλλά και οι επιδοτήσεις που έχει λάβει η αδελφή της, Μανταλένα. Στοιχεία και αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί στο Βέλγιο έχει ζητήσει μέσω δικαστικής συνδρομής ο οικονομικός εισαγγελέας, την ώρα που οι βελγικές Αρχές και πέντε ακόμα μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται στη διεθνή έρευνα για τους χρηματισμούς ευρωβουλευτών.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου στην Πάρο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Εύα Καϊλή αγόρασε το οικόπεδο σε πολύ μεγαλύτερη από την αντικειμενική τιμή του. Πρόκειται για το οικόπεδο σχεδόν 9 στρεμμάτων που αγόρασε στις 18 Μαρτίου μαζί με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, για 300.000 ευρώ που σύμφωνα με κτηματομεσίτες αγοράστηκε σε υποπολλαπλάσια τιμή από την τιμή αγοράς.

Σε προνομιούχο σημείο της Πάρου, με θέα θάλασσα, το οποίο είχε άδεια και μελέτη για ανέγερση 4 τουριστικών κατοικιών με πισίνα, η οποία μάλιστα λήγει σε 10 ημέρες, κατά τα τέλη αυτού του μήνα. Μπορεί κτηματομεσίτες να θεωρούν ότι πρόκειται για οικόπεδο «φιλέτο», το οποιο αγοράστηκε φθηνά, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όμως – που μίλησε στον ΑΝΤ1 – αποκαλύπτει ότι η Εύα Καϊλή το αγόρασε 125% πάνω από την αντικειμενική του αξία. Δηλαδή, από 145.000 ευρώ το αγόρασε 300.000 ευρώ και μάλιστα κάνοντας σκληρά παζάρια με τον ιδιοκτήτη!

Ερωτήματα εγείρονται και για το διαμέρισμα ρετιρέ στο Παλαιό Ψυχικό, το οποίο αγοράστηκε σε τιμή ευκαιρίας, ενώ στο «κάδρο» των ελληνικών Αρχών μπαίνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία-κινητά-ακίνητα και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Ελληνίδας ευρωβουλευτού και των συγγενών της.

 

Πώς συνδέεται το οικόπεδο στην Πάρο με το σπίτι συλληφθέντα στις Άλπεις

Σε πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων, στους πρόποδες των Άλπεων της Ιταλία, δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο Τσερβίνια, ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα – το 4ο πρόσωπο που συνελήφθη από τις βελγικές αρχές για την υπόθεση του Κατάρ – στις 29 Απριλίου για μόλις 215.000 ευρώ είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα 90τ.μ.  Αγοράστηκε μέσω της βελγικής εταιρίας ΝΑΚΑΖ, διευθυντής της οποίας ήταν ο Ταλαμάνκα.

Έτσι, η ιταλική εφημερίδα Corierre Della Serra αναρωτιέται αν – όπως το ακίνητο του Ταλαμάνκα, έτσι και το αγροτεμάχιο στην Πάρο, αποτελεί μια κλασσική επιχείρηση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

«…στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από Ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία. Μια κλασική επιχείρηση “ξεπλύματος χρήματος” που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Τζιόρτζι για να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα τρία ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει στην απολογία της

Παράλληλα, ως πλαστά χαρακτήρισε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, τα έγγραφα που δείχνουν δωροδοκία προς την ίδια και τους συγγενείς της.

«Τα έγγραφα που εμφανίζουν το κράτος του Κατάρ μέσω της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ να δωροδοκούν την Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της σε τραπεζικούς λογαριασμούς ονομαστικούς στον Παναμά είναι προδήλως και εμφανέστατα πλαστά», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας.

«Θα ζητήσουμε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει ποιος είναι ο πλαστογράφος και ποιες οι σκοπιμότητές του», προσέθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Μάλιστα, κάλεσε τον πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση Προϊόντων που προέρχονται από Εγκληματική Δραστηριότητα να επιληφθεί άμεσα, ώστε να υπάρχουν δύο υπηρεσίες που θα πιστοποιήσουν την πλαστότητα.

Στο μεταξύ, η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την Εύα Καϊλή, καθώς σε λίγα 24ωρα θα βρεθεί ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή της στο Qatargate. Οι δικαστικές αρχές, θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή αν θα αφεθεί ελεύθερη, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Οπως έγινε γνωστό μέσω των ιταλικών ΜΜΕ, οι αρχές αποκάλυψαν ότι η βαλίτσα με την οποία συνελήφθη ο πατέρας της, εκτός από χρήματα, περιείχε ένα μπιμπερό, γάλα κι ένα παιδικό iPad που φέρεται να χρησιμοποιούσε η μικρή κόρη της 44χρονης ευρωβουλευτού. Ένα στοιχείο που οι Αρχές θεωρούν – αν όχι ενοχοποιητικό – σίγουρα επιβαρυντικό.

«Η τσάντα πρέπει να ήταν έτοιμη ώρες πριν από τη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού», ανέφερε το πρακτορείο Αnsa. Σημειώνεται ότι η βελγική αστυνομία είχε αναφέρει ότι στην βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της Εύας Καϊλή βρέθηκε το ποσό των 750.000 ευρώ.

 

Τα τρία «καυτά» ερωτήματα

Η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, θα πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα: 

-Γιατί όταν έμαθε ότι υπάρχουν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της ειδοποίησε τον πατέρα της και όχι τις Aρχές.

-Γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να παραδώσει τα χρήματα στον Παντσέρι και όχι στη βελγική Aστυνομία.

-Πώς βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα τα αντικείμενα που αφορούν την μικρή κόρη της.

Τα «αγκάθια» στην υπερασπιστική της γραμμή

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ζευγαριού, βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά από τις καταθέσεις τους, και τις δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας Καϊλή, ο πατέρας κλήθηκε να απομακρύνει τα χρήματα από το σπίτι όταν τα εντόπισε η Εύα Καϊλή στο σπίτι της όπου τα είχε μεταφέρει ο σύζυγός της και του ζήτησε να τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τους.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα βρεθεί ενώπιον των Βέλγων δικαστών για τη φερόμενη εμπλοκή της στο Qatargate όπου θα κριθεί το μέλλον της. Η ίδια αναμένεται να διαχωρίσει την υπερασπιστική της γραμμή από αυτή του συζύγου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι και να υποστηρίξει πως δεν έχει καμία σχέση με οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με το Κατάρ, ούτε γνώριζε για τις επαφές του Ιταλού συντρόφου της.

Ωστόσο, ιταλικά ΜΜΕ, όπως η La Repubblica, τονίζουν ότι η Εύα Καϊλή δεν «πείθει» τις Αρχές πως δεν είχε γνώση των δοσοληψιών του Τζόρτζι.

Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Τόμας Μπουρν, ανέφερε σχετικά: «Όταν δει κάποιος τη φωτογραφία με τα χρήματα σε στοίβες πάνω στο τραπέζι αυτό τα λέει όλα. Το μέγεθος των μετρητών… κανείς δεν το έχει ξαναδεί… Αν κάποιος δέχεται αυτό το ποσό, είτε σε βαλίτσα είτε με όποια άλλη μέθοδο παράνομα είναι εχθρός της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Εύας Καϊλή, ο πατέρας της κλήθηκε να απομακρύνει τα χρήματα από το σπίτι όταν εκείνη τα εντόπισε και του ζήτησε να τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη της που μέχρι σήμερα δεν έχει κατονομάσει.

Ο αναλυτής, Τζέικόμπ Κιρκεγαρντ, τόνισε: «Υπόθεση διαφθοράς παλιάς σχολής. Χωρίς κρυπτόνομίσματα, χωρίς κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά μια καλή παλαιομοδίτικη βαλίτσα με μετρητά. Για εμένα αποτυπώνει πως οι άνθρωποι αυτοί δεν φοβούνταν το σύστημα δεν φοβούνταν ότι θα τους πιάσουν».

Τι μπορεί να επηρεάσει την απόφαση του δικαστηρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ενδέχεται να επηρεάσει την απόφαση για την Εύα Καϊλή είναι για ποιον λόγο δεν ειδοποίησε τις βελγικές Αρχές αλλά τον πατέρα της εφόσον ήξερε ότι στο σπίτι της υπάρχει βαλίτσα με χρήματα.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αρνείται την εμπλοκή της και υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Ωστόσο, οι αρχικοί ισχυρισμοί της στους αστυνομικούς κατά την προσαγωγή της έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή φέρεται να είχε πει πως έβλεπε συχνά χρήματα στο δωμάτιο του σπιτιού που έμενε με τον Τζόρτζι, ενώ φέρεται να ήταν εκείνη το άτομο που έδωσε εντολή στον πατέρα της να μεταφέρει τα χρήματα, την προέλευση των οποίων δεν γνώριζε, όπως ισχυρίζεται.

Στο μεταξύ, ελέγχονται από τις ιταλικές Αρχές επτά λογαριασμοί σε ισάριθμα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον πρώην βοηθό του Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Συνδικάτου Λούκα Βισεντίνι.

 Οι κινήσεις που «καίνε» την Καϊλή

Δημοσίευμα των New York Times που φέρει τον τίτλο «Η υπόθεση δωροδοκίας ανοίγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βρίσκει κρυμμένα μετρητά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις παρασκηνιακές κινήσεις της Εύας Καϊλή που οδήγησαν στη σύλληψή της. 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η κυρία Καϊλή προέβη σε μία παθιασμένη ομιλία, υπερασπιζόμενη το Κατάρ έναντι των επικριτών του, που έκαναν λόγο για υπερεκμετάλλευση των ξένων εργατών, που έκτισαν τις υποδομές για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022». 

Επίσης, η Καϊλή προωθούσε το ζήτημα άρσης βίζας για τους πολίτες του Κατάρ για επισκέψεις στην ΕΕ, ενώ -σύμφωνα με τους συναδέλφους της- υπονόμευε τις έρευνες του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαχείριση της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Κατάρ, τονίζουν οι New York Times.

Ακόμη, γίνεται λόγος για το ταξίδι της Εύας Καϊλή στο Κατάρ στη θέση της Γερμανίδας ευρωβουλευτού Χάνα Νόιμαν, όπου κατά την παραμονή της συναντήθηκε ακόμη και με τον Αρχηγό του Κράτους Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, συνάντηση που- σύμφωνα με τους ανθρώπους που σχετίζονται με το ταξίδι της -είχε οργανώσει η ίδια, κάτι που ωστόσο διέψευσε ο δικηγόρος της κ. Καϊλή τονίζοντας ότι το ταξίδι της ήταν επίσημο.

Σύμφωνα με συνέντευξη της Νόιμαν, η Καϊλή, υποκρινόμενη ότι μιλά εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, προέβη σε δηλώσεις υπέρ του Κατάρ που απείχαν από τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου.





Πηγή

www.real.gr

Next Post