ADVERTISEMENT

Βαρώτσος: «Είχαμε προβλέψει τον σεισμό στην Ιαπωνία» – Τι λέει για το ενδεχόμενο μεγάλης δόνησης σε Ελλάδα-Τουρκία


Ο γνωστός καθητής Σεισμολογίας Παναγιώτης Βαρώτσος, δήλωσε την Κυριακή πως είχε ενημερώσει εγκαίρως για τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Βαρώτσος, γνωστός για την προγνωστική μέθοδο των σεισμών ΒΑΝ, ανέφερε: «Η επιστημονική κοινότητα είχε ενημερωθεί για μια εργασία μας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Αυτή είναι σε συνεργασία με την ιαπωνική ομάδα, γιατί εδώ και 45 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με τους Ιάπωνες. […] Από το 1984 διαρκώς συνεργαζόμαστε με τους Ιάπωνες και αυτή η εργασία έχει δημοσιευθεί στο σάιτ του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, αλλά ήταν εστιασμένη στην Ιαπωνία».

Και πρόσθεσε: «Η εργασία αυτή εξηγεί ότι εξετάζουμε και την περίπτωση σεισμών ακόμα και 9 Ρίχτερ, όπως έγινε το 2011 στη Φουκουσίμα. Αν πάτε στη σελίδα 3 της εργασίας, θα σας διαβάσω κατά λέξη τι έχουμε γράψει: “Στις 27 Οκτωβρίου 2022, η καμπύλη που αντιστοιχεί στην κλίμακα των 4.000 γεγονότων, τέμνει εκείνη που αντιστοιχεί στην κλίμακα των 3.000”. Αυτές οι καμπύλες δεν πρέπει κανονικά να τέμνονται, αλλά στις 27 Ιουνίου 2023 επανακάμπτει, φεύγουν από την τομή. “Αυτό το φαινόμενο το παρακολουθούμε τώρα πολύ προσεκτικά, συγκρίνοντάς το με τον αντίστοιχο σεισμό, που ήταν ο καταστρεπτικός σεισμός του 2011″».

Ακόμα τόνισε: «Υπήρξε συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που μας είχε επισκεφθεί εδώ για το θέμα του ΒΑΝ. Μας έγινε επίσημη σύσταση, να δημοσιοποιούμε επιστημονικά την πληροφορία όταν ο σεισμός υπερβαίνει τα 6 Ρίχτερ. Όταν εμείς βλέπουμε ότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε στην επιστημονική κοινότητα και βεβαίως να μεταφέρουμε την πληροφορία στην Πολιτεία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστεί το θέμα, είναι δικό της».

Το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού σε Ελλάδα-Τουρκία

Σχετικά με το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναγιώτης Βαρώτσος τόνισε πως δεν έχει εκπονήσει σχετική εργασία γι’ αυτό το θέμα, αλλά είπε πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, εξίσου μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της τουρκικής μεγαλούπολης.

Ο Παναγιώτης Βαρώτσος, επίσης, είπε: «Οι διάφορες δηλώσεις που γίνονται, γίνονται από διάφορους με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο».

«Γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα», είπε ο Παναγιώτης Βαρώτσος, προσθέτοντας: «Εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να το ανιχνεύσουμε και ό,τι κάναμε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, της Ανδραβίδας και της Μεθώνης, θα το ξανακάνουμε αν το δίκτυό μας λειτουργεί».

Τέλος, ο καθηγητής Σεισμολογίας ανέφερε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και, μάλιστα, δίνει επιχορήγηση 58.000 ευρώ τον χρόνο στην ομάδα του – όχι για αμοιβές αλλά, κυρίως, ώστε να προστατεύονται και να επισκευάζονται τα όργανα του δικτύου, τα οποία λειτουργούν στην ύπαιθρο.





Πηγή

www.real.gr

Next Post