[adrotate banner="16"]
ADVERTISEMENT

Πτώση θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις βοριάδες


Μια απότομη αλλαγή του καιρού από τα ξημερώματα του Σαββάτου, έρχεται κακοκαιρία με έντονα χαρακτηριστικά αλλά μικρή διάρκεια. 

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με εντάσεις έως 8-9 (ακόμη και 10-11 σε κάποιες περιπτώσεις) Μποφόρ θα προκαλέσουν χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, χιονοπτώσεις θα έχει ακόμη και σε 500 μέτρα υψόμετρο, γεγονός που μαρτυρά ότι η πρώτη «γεύση» από χειμώνα είναι εδώ. Παράλληλα, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από τις απογευματινές ώρες από τα βορειοδυτικά, με τον υδράργυρο να πέφτει μέχρι 13, ακόμη και 14 βαθμούς Κελσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΜΥ εξέδωσε την Παρασκευή (24/11) έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, η οποία θα «χτυπήσει» τη χώρα με καταιγίδες, χιόνι και μεγάλη πτώση θερμοκρασίας.

Οπως φαίνεται, σε εννιά περιοχές θα έχει σφοδρές καταιγίδες, ενώ θα χιονίσει στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από 4 έως 10 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ:

Α. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από αύριο το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26/11). Συγκεκριμένα:

α. στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

β. στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

γ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται α. από τις πρώτες ώρες αύριο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β. από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.

γ. Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αύριο το βράδυ μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.

Meteo: Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό απο? το βρα?δυ της Παρασκευη?ς

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχειία του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύντομη αλλά σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 24/11 έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού θα είναι ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη, γεγονός που θα συμβάλει στην ταχεία ανάπτυξη και βάθυνση ενός βαρομετρικού χαμηλού στη Νότια Αδριατική τα ξημερώματα του Σαββάτου 25/11. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 25/11, αυτό το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να κινηθεί γρήγορα νότιοανατολικά προς το Βορειοανατολικό Αιγαίο και εν συνεχεία την Κυριακή 26/11 βορειοανατολικά προς τη Μαύρη Θάλασσα όπως διακρίνεται και στην παρακάτω ομάδα χαρτών.

 

 

 

 

 

Εικόνα 1. Πρόγνωση ατμοσφαιρικής πίεσης (λευκές γραμμές), ανέμου (λευκά βέλη) και ύψους βροχής 3ωρου (αποχρώσεις του πράσινου-μπλε) για το πρωί του Σαββάτου 25/11 μεταξύ 05:00-08:00 (πρώτη), για το απόγευμα του Σαββάτου 25/11 μεταξύ 14:00-17:00 (δεύτερη) και μεταξύ 23:00 του Σαββάτου 25/11-02:00 της Κυριακής 26/11 (τρίτη).

Πιο αναλυτικά, για το Σάββατο 25/11 αναφέρονται:

– Βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και είναι πιθανό να συνοδευτούν από σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και τη Θράκη. Τα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι παροδικά και πρόσκαιρα.

– Χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους σε τμήματα του Αιγαίου.

– Σημαντική ενίσχυση των ανέμων από νοτιοδυτικές αρχικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά μεγαλύτερη στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς με παρόμοιες εντάσεις.

– Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα, της τάξης των 10-13 βαθμών. Η πτώση της θερμοκρασίας δεν θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11.

– Αρχικά τις απογευματινές ώρες, χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Γρηγόρα και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11 χιονοπτώσεις αναμένονται εώς και σε ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου, στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας, και σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης (εκδόσεις του Βορείου Έβρου όπου αναγράφονται σε πεδινά τμήματα). Πρόσκαιρα και τοπικά, χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και σε πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

– Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 25/11 από τα βορειοδυτικά και θα περιοριστούν στο Αιγαίο, στη Θράκη και τοπικά στα ορεινά ηπειρωτικά.

Την Κυριακή 26/11 αναμένονται:

– Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ενώ πρόσκαιρες βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά που εκδηλώνονται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός. Τα φαινόμενα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο έχουν εξασθενήσει στις περισσότερες περιοχές έως τις απογευματινές ώρες.

– Βορειοδυτικοί άνεμοι αρχικά έως 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες και εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.

– Θερμοκρασίες σε χαμηλά για την εποχή.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την πορεία των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη έως τη Δευτέρα 27/11.

Μαρουσάκης: Κρύο με παγερούς βοριάδες

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνων φαινομένων.

«Με το φθινόπωρο αργά αλλά σταθερά να κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος μετά και τον λήθαργο στον οποίο είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό, κυλούν οι τελευταίες ημέρες καιρικά στη χώρα μας, με τα βροχόμετρα επιτέλους να “ξεσκουριάζουν” ειδικά για περιοχές προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα και που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τις βροχές μετά από μια μεγάλη περίοδο έντονης ξηρασίας. Τα ποτάμια αέρα (πολικός και υποτροπικός) πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα και που πηδαλιουχούν τα καιρικά συστήματα κάτω χαμηλά, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατεβάζοντας τον βόρειο πόλο νοτιότερα στη γηραιά ήπειρο και κλείνοντας πονηρά το μάτι και στη χώρα μας, θυμίζοντάς μας ότι ο χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρ’ όλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος, παραθέτωντας σχετικούς χάρτες.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ (25/11)

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα δυτικά και στην ανατολική νησιωτική χώρα, από τη νύχτα θα περιοριστούν στα ανατολικά, ενώ στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής) και τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Θράκης και πιθανόν στα ορεινά της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί στα πελάγη 6 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά και τα νότια έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία στα βόρεια θα είναι αισθητή, και τις βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κυρίως στα βορειοδυτικά. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -2 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και στα νότια από 3 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θα φτάσει τους 22 με 23 και στην Κρήτη, και στα Δωδεκάνησα έως και 24 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (26/11)

Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες, με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός, πιθανόν τοπικά ισχυρός.





Πηγή

www.real.gr

Next Post