Μισέλ: Στην ατζέντα της Συνόδου η πτήση της Ryanair, «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες» | ενότητες, κόσμος


Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα εξετάσουν αύριο το πως θα απαντήσουν στην πρωτοφανή ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας να εκτρέψουν τη πορεία εμπορικής πολιτικής πτήσης με απάτη και με όρους που διαταράσουν την ασφάλεια πτήσεων για να συλλάβουν ένα δημοσιογράφο που ασκούσε κριτική στο καθεστώς, χωρίς να αποκλείεται η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχετικά με το περιστατικό με τον εξαναγκασμό σε προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου αναφέρει τα εξής:

“καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατάσεβιτς. Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το συμβάν δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες”, καταλήγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η πλήρη απαγόρευση υπερπτήσεων ευρωπαϊκών εταιρειών από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, η απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ αερογραμμών της Λευκορωσίας, περιοριστικά μέτρα στα πρόσωπα και τις οντότητες που συνεργάστηκαν για να εκτρέψουν την πτήση και άλλες. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η ίδια η σύλληψη του δημοσιογράφου και ένα τρίτο η παρουσία και η δράση ξένων πρακτόρων σε ελληνικό (και ευρωπαϊκό) έδαφος. Οι 27 αναμένεται να ζητήσουν διεθνή έρευνα από τον ICAO και να δημοσιευθούν όλες οι μαγνητοσκοπημένες συζητήσεις μεταξύ των πιλότων στις συχνότητες του Μινσκ.

Φον Ντερ Λάιεν: Οι υπεύθυνοι για την αεροπειρατεία της Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν

“Η εξωφρενική και παράνομη συμπεριφορά του καθεστώτος στη Λευκορωσία θα έχει συνέπειες. Οι υπεύθυνοι για την αεροπειρατεία της Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν. Ο δημοσιογράφος  Ρομάν Προτάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει αύριο τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν”, τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν.

“Η εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair #FR4978 από τη Λευκορωσία είναι απαράδεκτη. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δώσει ένα σαφές και σαφές μήνυμα. Ο Ρομάν Προτάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Πρέπει να εξετάσουμε τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της προσγείωσης της Belavia σε αεροδρόμια της ΕΕ”, τόνισε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόου.





Πηγή

www.real.gr

Next Post