Δημητρακόπουλος για Καϊλή: Αυτός είναι ο λόγος που μένει στη φυλακή -Το σκεπτικό της απόφασης | ενότητες, πολιτική


«Όσα βασανιστήρια κι αν της κάνουν δεν θα ομολογήσει ενοχή» ανέφερε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Qatargate με την Εύα Καϊλή να παραμένει προφυλακισμένη, σύμφωνα με την απόφαση των βελγικών Αρχών, ενώ η νομική ομάδα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή αποφάσισε να μην υποβάλλει έφεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνέβη προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος αποφυλάκισης σε έναν μήνα. Εάν όμως, ασκούσε έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών θα εμφανιζόταν ενώπιον του εφετείου εντός 15 ημερών.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια υποστηρικτική γραμμή είχαν επιλέξει οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος και μετά την πρώτη απόφαση προφυλάκισής της.

Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε πως ο εισαγγελέας αν και αρνήθηκε την προσωρινή αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή άφησε μία «χαραμάδα ελπίδας» σημειώνοντας πως αναλόγως την κατάθεση που θα κάνει ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, θα κριθεί και η τύχη της Εύας Καϊλή, τονίζοντας παράλληλα πως «ούτε πριν ένα μήνα είχε στοιχεία να “δέσει” την κατηγορία εναντίον της κυρίας Καϊλή, ούτε τώρα».

«Μένει στη φυλακή για πολιτικούς λόγους»

Την ίδια ώρα και ενώ η Εύα Καϊλή φέρεται να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης μετά τη νέα για αυτήν απόφαση, ο δικηγόρος της, επανέλαβε τις καταγγελίες για βασανιστήρια που υπέστη η ευρωβουλευτής στην Αστυνομία των Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Δημητρακόπουλος, μετά το τέλος της απολογίας της, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως η κυρία Καϊλή παρέμενε για ώρες στην απομόνωση, ενώ μίλησε και για «βασανιστήρια που θυμίζουν Μεσαίωνα».

Όπως ο ίδιος ανέφερε, μιλώντας στο Star, «πριν ένα μήνα ο ανακριτής της υπόθεσης που έχει όλο το αποδεικτικό υλικό, είπε για την κυρία Καϊλή ότι δεν έχω στοιχεία για να δέσω την κατηγορία της δημόσιας  δωροδοκίας- δωροληψίας. Αυτή είναι η βασική κατηγορία. Αν δεν έχει το στοιχείο αυτό παύει να ισχύει η κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». 

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας είναι σε αναμονή των εξελίξεων με τον Αντόνιο Παντσέρι. «Περιμένουμε την κατάθεσή του, τι θα πει, και μετά άφησε μια χαραμάδα ότι μετά την κατάθεση του κ. Παντσέρι όπου πια θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα της δικογραφίας τότε μπορούμε να ξαναδούμε την υπόθεση της κυρίας Καϊλή με διαφορετικό μάτι. Δεν το είπε έτσι αλλά αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε».

«Τη στοχοποίησαν η πολιτική εξουσία και τα λόμπι της Ευρωβουλής»

Παράλληλα, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι το δικαστικό σύστημα στις Βρυξέλλες περιμένει τον έναν κατηγορούμενο να αρχίσει να κατηγορεί τον άλλον.

Ο ίδιος απέδωσε όσα συμβαίνουν και στη «μάχη» που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάμεσα σε διάφορα «λόμπι» που προσπαθούν να υπερασπίσουν συμφέροντα χωρών. Όσον αφορά τη βαλίτσα με τα χρήματα στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, είπε ότι «η βαλίτσα την κρατάει μέσα, αλλά η βαλίτσα δεν λέει από πού προέρχεται ούτε αν παραβίασε το υπηρεσιακό της καθήκον».

Ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού ήταν κατηγορηματικός: «Η κυρία Καϊλή, όσα βασανιστήρια  κι αν της κάνουν, δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθεί κάτι που δεν έχει κάνει. Δεν έχει δωροδοκηθεί. Με τον κ. Παντσέρι δεν είχε επαγγελματική σχέση και δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί του γιατί ο άνθρωπος ξέρει μόνο ιταλικά».

«Εγώ σέβομαι τη Δικαιοσύνη αλλά σε μεγάλες υποθέσεις, αν σε έχει στοχοποιήσει  η πολιτική εξουσία, σε όποιο επίπεδο κι αν είναι αυτό, κράτος η Ευρωβουλή,  έναν κατηγορούμενο, σπάνια έχει το σθένος ο δικαστής, ιδιαίτερα  ο πρωτοδίκης να αντιταχθεί» πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Αυτά δεν γίνονται ούτε στις δικτατορίες»

Σχετικά με τα βασανιστήρια ο δικηγόρος πρόσθεσε: «Ξέρω την είδηση για βασανισμούς από τις 12 Ιανουαρίου, όταν κόπηκε η τηλεφωνική μας επικοινωνία. Αυτά δεν γίνονται ούτε στις δικτατορίες. Κι όμως τα έζησα στις Βρυξέλλες.  Είναι βασανιστήριο να της βγάζεις το παλτό και να την αφήνεις στο κρύο».  

Την αιτία που συμβαίνουν όλα αυτά, την απέδωσε στο ότι η κ. Καϊλή είναι η μόνη που δεν έχει παραδεχθεί ενοχή. «Είπα ότι αυτό είναι Μεσαίωνας» σημείωσε και ότι απάντησαν ότι ήταν εντολή απομόνωσης και όχι  εντολή για βασανιστήρια. Κατά τον ίδιο τα βασανιστήρια τα διέπραξαν αστυνομικοί. «Μήπως έχουμε δολοφόνο, τρομοκράτη, έμπορος ναρκωτικών; Οικονομικό έγκλημα είναι το οποίο δεν έχουν δέσει ακόμα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, μιλώντας στον Alpha, o Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έκανε όγο για «βασανιστήρια και σκηνές που θυμίζουν “Εξπρές του Μεσονυχτίου”».

«Τα βασανιστήρια δεν έγιναν στις φυλακές όπου κρατείται. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε Τετάρτη 11 Ιανουαρίου προς Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, όταν -ενώ έπρεπε μόλις ολοκληρώθηκε η κατάθεση στην Αστυνομία να επιστρέψει στις φυλακές- με εντολή του ανακριτή διατάχθηκε να μείνει στο κελί της Αστυνομίας, όπου εκεί συνέβησαν σκηνές που θυμίζουν “Εξπρές του Μεσονυχτίου”», είπε ο δικηγόρος. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της βελγικής Δικαιοσύνης:

«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας σχετικά με φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η E.K. εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού τμήματος του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Στη διάταξή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της E.K.

Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».





Πηγή

www.real.gr

Next Post