Εύα Καϊλή: Η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος και οι αντιφάσεις που την «καίνε» -Βίντεο | ενότητες, πολιτική


Τη διαδρομή των χρημάτων από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο, προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρχές, σε Βρυξέλλες και Μιλάνο προκειμένου να βρουν κάθε εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται τόσο η Εύα Καϊλή όσο και πρόσωπα της οικογενείας της.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate στο επίκεντρο του οποίου έχει βρεθεί η Εύα Καϊλή. Εντοπίστηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί μέχρι και στη Βραζιλία, όπως αποκαλύπτουν ιταλικά ΜΜΕ, ενώ μυστική έφοδος των αρχών πριν έξι μήνες εντόπισε πακτωλό χρημάτων.

Νέες πληροφορίες για το περιεχόμενο της βαλίτσας που μετέφερε ο πατέρας της Εύας Καϊλή βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Προσωπικά αντικείμενα εκτός από μεγάλο ποσό μετρητών φέρονται να βρέθηκαν στη βαλίτσα που «πιάστηκε» να μεταφέρει ο πατέρας της Εύας Καϊλή, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην τσάντα με τα μετρητά που είχε ο πατέρας της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να βρέθηκαν επίσης ένα μπιμπερό, γάλα και ένα iPad. «Η τσάντα πρέπει να ήταν έτοιμη ώρες πριν από τη σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού», αναφέρει το πρακτορείο.  Σημειώνεται ότι η βελγική αστυνομία είχε αναφέρει ότι στην βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της Εύας Καϊλή βρέθηκε το ποσό των 750.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ζευγαριού, βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά από τις καταθέσεις τους, και τις δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας Καϊλή, ο πατέρας κλήθηκε να απομακρύνει τα χρήματα από το σπίτι όταν τα εντόπισε η Εύα Καϊλή στο σπίτι της όπου τα είχε μεταφέρει ο σύζυγός της και του ζήτησε να τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τους.

Την ίδια ώρα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα βρεθεί ενώπιον των Βέλγων δικαστών για τη φερόμενη εμπλοκή της στο Qatargate την προσεχή Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί το μέλλον της. Η ίδια αναμένεται να διαχωρίσει την υπερασπιστική της γραμμή από αυτή του συζύγου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι και να υποστηρίξει πως δεν έχει καμία σχέση με οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με το Κατάρ, ούτε γνώριζε για τις επαφές του Ιταλού συντρόφου της.

 

Ωστόσο, ιταλικά ΜΜΕ, όπως η La Repubblica, τονίζουν ότι η Εύα Καϊλή δεν «πείθει» τις Αρχές πως δεν είχε γνώση των δοσοληψιών του Τζόρτζι.

Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Τόμας Μπουρν, ανέφερε σχετικά: «Όταν δει κάποιος τη φωτογραφία με τα χρήματα σε στοίβες πάνω στο τραπέζι αυτό τα λέει όλα. Το μέγεθος των μετρητών… κανείς δεν το έχει ξαναδεί… Αν κάποιος δέχεται αυτό το ποσό, είτε σε βαλίτσα είτε με όποια άλλη μέθοδο παράνομα είναι εχθρός της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Εύας Καϊλή, ο πατέρας της κλήθηκε να απομακρύνει τα χρήματα από το σπίτι όταν εκείνη τα εντόπισε και του ζήτησε να τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη της που μέχρι σήμερα δεν έχει κατονομάσει.

Ο αναλυτής, Τζέικόμπ Κιρκεγαρντ, τόνισε: «Υπόθεση διαφθοράς παλιάς σχολής. Χωρίς κρυπτόνομίσματα, χωρίς κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά μια καλή παλαιομοδίτικη βαλίτσα με μετρητά. Για εμένα αποτυπώνει πως οι άνθρωποι αυτοί δεν φοβούνταν το σύστημα δεν φοβούνταν ότι θα τους πιάσουν».

Τα «πρόσωπα – κλειδιά» στο σκάνδαλο

Οι αρχές σε Βέλγιο και Ιταλία, έχουν πραγματοποιήσει 20 εφόδους. Οι βαλίτσες με τα λεφτά, τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές που έχουν κατασχεθεί ξετυλίγουν ώρα με την ώρα την διαδρομή του «μαύρου» χρήματος.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης και η σύντροφος του Έυα Καϊλή, στην κατάλληλη θέση για να προωθεί τις θέσεις της.

Όπως αναφέρει ο Βέλγος δημοσιογράφος, Πέτερ Κλεπέ, «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο άνθρωπος που ομολόγησε τα αδικήματα και ισχυρίζεται πως η Εύα Καϊλή είναι αθώα, είναι ο σύντροφός της και έχουν και ένα παιδί μαζί, επομένως έχει κάθε λόγο για να την αθωώσει…».

 

ΜΚΟ σε ρόλο «πλυντηρίων» για το «μαύρο» χρήμα

Στα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης του Αντόνιο Παντσέρι, που φέρεται ως ο εγκέφαλος στην υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ τα φώτα παραμένουν σβησμένα.

Τα λόγια του Παντσέρι στην ιστοσελίδα της οργάνωσης αντηχούν την ειρωνεία του σκανδάλου. «Αν πρόκειται να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τη δικαιοσύνη, η λογοδοσία οφείλει να είναι το φως που θα μας οδηγεί».

Τι μπορεί να επηρεάσει την απόφαση του δικαστηρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που ενδέχεται να επηρεάσει την απόφαση για την Εύα Καϊλή είναι για ποιον λόγο δεν ειδοποίησε τις βελγικές Αρχές αλλά τον πατέρα της εφόσον ήξερε ότι στο σπίτι της υπάρχει βαλίτσα με χρήματα.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αρνείται την εμπλοκή της και υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Ωστόσο, οι αρχικοί ισχυρισμοί της στους αστυνομικούς κατά την προσαγωγή της έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή φέρεται να είχε πει πως έβλεπε συχνά χρήματα στο δωμάτιο του σπιτιού που έμενε με τον Τζόρτζι, ενώ φέρεται να ήταν εκείνη το άτομο που έδωσε εντολή στον πατέρα της να μεταφέρει τα χρήματα, την προέλευση των οποίων δεν γνώριζε, όπως ισχυρίζεται.

Στο μεταξύ, ελέγχονται από τις ιταλικές Αρχές επτά λογαριασμοί σε ισάριθμα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον πρώην βοηθό του Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Συνδικάτου Λούκα Βισεντίνι.

 Οι κινήσεις που «καίνε» την Καϊλή

Δημοσίευμα των New York Times που φέρει τον τίτλο «Η υπόθεση δωροδοκίας ανοίγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βρίσκει κρυμμένα μετρητά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις παρασκηνιακές κινήσεις της Εύας Καϊλή που οδήγησαν στη σύλληψή της. 

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η κυρία Καϊλή προέβη σε μία παθιασμένη ομιλία, υπερασπιζόμενη το Κατάρ έναντι των επικριτών του, που έκαναν λόγο για υπερεκμετάλλευση των ξένων εργατών, που έκτισαν τις υποδομές για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022». 

Επίσης, η Καϊλή προωθούσε το ζήτημα άρσης βίζας για τους πολίτες του Κατάρ για επισκέψεις στην ΕΕ, ενώ -σύμφωνα με τους συναδέλφους της- υπονόμευε τις έρευνες του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαχείριση της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Κατάρ, τονίζουν οι New York Times.

Ακόμη, γίνεται λόγος για το ταξίδι της Εύας Καϊλή στο Κατάρ στη θέση της Γερμανίδας ευρωβουλευτού Χάνα Νόιμαν, όπου κατά την παραμονή της συναντήθηκε ακόμη και με τον Αρχηγό του Κράτους Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, συνάντηση που- σύμφωνα με τους ανθρώπους που σχετίζονται με το ταξίδι της -είχε οργανώσει η ίδια, κάτι που ωστόσο διέψευσε ο δικηγόρος της κ. Καϊλή τονίζοντας ότι το ταξίδι της ήταν επίσημο.

Σύμφωνα με συνέντευξη της Νόιμαν, η Καϊλή, υποκρινόμενη ότι μιλά εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, προέβη σε δηλώσεις υπέρ του Κατάρ που απείχαν από τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

 





Πηγή

www.real.gr

Next Post