32ο Greek Economic Summit: Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη για ένα μέλλον βιώσιμο και συμπεριληπτικό | ενότητες, πολιτική


To Greek Economic Summit-GES2021, το οποίο διοργανώνεται, για 32η συνεχή χρονιά, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, από 6-8 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την στρατηγική υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του Atlantic Council, ολοκλήρωσε με επιτυχία την τρίτη ημέρα των εργασιών του.

Το “32ο  Greek Economic Summit”, με κεντρικό θέμα  “Redefining growth for an inclusive and sustainable future”, πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή, με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων. Στο πλαίσιο των εργασιών της τρίτης και τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου, δόθηκε έμφαση στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί.

Προσωπικότητες από το πολιτικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και ακαδημαϊκό στερέωμα της  χώρας αλλά και διεθνώς, μίλησαν για τα σημαντικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική οικονομία και παρουσίασαν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία χωρίς αποκλεισμούς.

Για την ομόφωνη συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα στο Ecofin για την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Όλη αυτή η προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης με μεταρρυθμίσεις αναγνωρίστηκε το τελευταίο διήμερο στο εξωτερικό» Χθες μετά από μία προσπάθεια τεσσάρων ετών καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό ώστε να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο όσον αφορά τον ΦΠΑ. Η χώρα κέρδισε στο βαθμό που μπορούσε και επιδίωκε. Το πότε όμως θα προχωρήσουμε εξαρτάται από τις προτεραιότητες που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού. Αντικείμενο των συζητήσεων σε επίπεδο Eurogroup και Ecofin είναι οι επόμενοι στόχοι για το 2022 με αυτούς να σχετίζονται μεταξύ άλλων με ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που προφανώς θα έχει δημοσιονομική σταθερότητα αλλά επιδιώκουμε να έχει και ευελιξία, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αλλά και με την ένωση των κεφαλαιαγορών» δήλωσε ο υπουργός. Όσον αφορά τη θέση της χώρας στο εξωτερικό, ο ίδιος τόνισε ότι: «η Ελλάδα κερδίζει έδαφος και ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο εντός και εκτός αυτής. Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής το αποτυπώνουν και το επιβεβαιώνουν. Η χώρα θα πετύχει ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων της τάξεως του 15 με 16%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όταν ο μέσος όρος θα είναι στο 8%. Και στις εξαγωγές μέχρι το 2023 θα έχουμε 8%, όταν ο μέσος όρος θα είναι στο μηδέν. Έχουμε εθνικό σχέδιο για τις εξαγωγές το οποίο περιλαμβάνει 458 δράσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στάθηκε στο οξύ κοινωνικό πρόβλημα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «επιδιώκουμε υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τον αλφαβητισμό στην Ελλάδα. Με εσάς έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε στενή συνεργασία και μπορούμε και να την ενισχύσουμε ώστε να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση». Για το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις ανέφερε ότι: «όσο ενισχύουμε τη διαχείριση παθητικού και ενεργητικού στις τράπεζες , τόσο διευρύνεται η δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία» και πρόσθεσε ότι: «δημιουργούμε το πλαίσιο στην επιχειρηματικότητα ώστε να μπορέσει να αποκτήσει δυνατότητες χρηματοδότησης. Θα το κάνουμε και μέσα από τα κίνητρα για να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις ώστε και πιο ανταγωνιστικές να γίνουν και θέσεις απασχόλησης να δημιουργήσουν και να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση τους στο τραπεζικό σύστημα». Ο αρμόδιος υπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως και στο ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής που στόχο έχει την αποτελεσματικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται και ασκεί κοινωνική πολιτική. Μόλις πρόσφατα προβλέψαμε για φέτος ένα ειδικό επίδομα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία συμπατριωτών (άνθρωποι με ιδιαίτερες-εξαιρετικές ικανότητες) όπως προβλέψαμε και για τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Στην επίδραση της σημαντικής επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης τονίζοντας ότι: «για κάθε ευρώ επένδυσης γυρίζουν περίπου στο ΑΕΠ της χώρας 2,18 ευρώ. Μάλιστα οι 870 θέσεις εργασίας στο τέλος της επένδυσης θα σημαίνουν 2.600 μονάδες εργασίας ανά έτος μέσα στην ελληνική οικονομία ενώ ένα ποσοστό των νέων εργαζομένων θα προέρχεται από Έλληνες που κατά τα χρόνια της κρίσης είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό». Επιπλέον στάθηκε σε τρία πολύ σημαντικά εργαλεία για τις επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη. «Δημιουργούμε τις συνθήκες έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις όπως είναι της Pfizer, ψηφίζεται αύριο το νομοσχέδιο για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και έρχεται την επόμενη εβδομάδα και ο Αναπτυξιακός Νόμος» περιέγραψε ο κ. Παπαθανάσης προσθέτοντας ότι: «η γραφειοκρατία έχει πολλές ρίζες ωστόσο τις κόβουμε σιγά-σιγά. Υπάρχει πρόοδος σε κάθε άρθρο για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Όμως, στο νέο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να προσθέσουμε την λέξη αειφορία αλλά και την υψηλή εξειδίκευση όπως είναι η επένδυση της Pfizer. Η προσπάθεια λοιπόν φαίνεται ότι φέρνει αποτελέσματα όσον αφορά τις επενδύσεις. Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί. Το 2022 και το 2023 θεωρούμε ότι θα είναι πολύ καλές χρονιές. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ και του ευρωπαϊκού οργανισμού δικαιώνουν τη στρατηγική της πατρίδας μας».

Η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου αλλά οι βασικοί άξονες των νέων προγραμμάτων σπουδών τέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια του GES. «Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε 166 νέα προγράμματα σπουδών με τον πρωθυπουργό. Οι άξονες του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων είναι τρεις. Αλλάζει ο διδακτικός σχεδιασμός, αναδιαρθρώνεται το περιεχόμενο και τρίτον μπαίνει οριζοντίως η ψηφιακή διάσταση» δήλωσε η αρμόδια υπουργός. Μάλιστα, πρόσθεσε πως για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 1,3 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης ενώ εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2023 θα ολοκληρωθεί η καθολική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Η υπουργός αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου λέγοντας ότι είναι βασική προϋπόθεση για να έχουμε καλύτερα σχολεία. «Φέτος έχουμε για πρώτη φορά καθολική αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία μας καθώς το 99% των σχολείων έχουν ήδη προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης. O σκοπός της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου είναι καθαρά βελτιωτικός» επεσήμανε.

Σχετικά με τα Πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι: «έχουμε εξαιρετικά Πανεπιστήμια, έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αυτό που δεν έχουμε είναι παρουσία στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. Δώσαμε λοιπόν τα εργαλεία στα Πανεπιστήμια ώστε να έρθουν σε επαφή με Πανεπιστήμια άλλων χωρών. Έχουμε κινηθεί σε επίπεδο Ε.Ε., Αμερικής αλλά και Κίνας. Επτά Πανεπιστήμια της χώρας συμμετέχουν ήδη στα λεγόμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια». Κληθείσα να σχολιάσει την σημαντική θέση που έλαβε καθώς συμπεριλήφθηκε στην Συμβουλευτική Ομάδα Υψηλού Επιπέδου (High Level Advisory Group) για τον 4.7 Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι: «η συμπερίληψη μου ήταν μεγάλη τιμή η οποία πιστώνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η Ελλάδα λοιπόν αποκτά πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο». Επιπλέον, η υπουργός μίλησε και για το εκπαιδευτικό σύστημα τονίζοντας τη σημασία που έχει πλέον για τους νέους η ανάπτυξη δεξιοτήτων. «Προσπαθούμε στα σχολεία μας να εστιάσουμε στη καλλιέργεια όχι μόνο της γνώσης αλλά και στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων. Έχουμε εντάξει νέα μαθήματα και νέες πρακτικές με στόχο να δοθούν περισσότερα εφόδια για τη ζωή τους».

«Στόχος είναι η ενίσχυση του δίχτυ ασφαλείας για τις πυρκαγιές αλλά και ταυτόχρονα κινούμαστε να γίνουμε ευρωπαϊκός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο». Με την δήλωση αυτή, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έδωσε το στίγμα για το ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την πολιτική προστασία και την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, είπε ότι: «η δημιουργία του συγκεκριμένου υπουργείου έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμη και σε παγκόσμιο. Βασικοί παίκτες αυτού του χώρου έχουν δείξει ισχυρό ενδιαφέρον για τη δημιουργία αντίστοιχου υπουργείου πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής». Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας στη κατεύθυνση της πρόληψης, προετοιμασίας, ετοιμότητας και ανθεκτικότητας, ύψους πάνω από 1.5 δισ. ευρώ, που κατά βάση θα προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία. «Ο σχεδιασμός για την επόμενη περίοδο έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα. Έχουμε σχεδιάσει ενίσχυση των εναέριων μέσων, θα αυξήσουμε τις αντιπυρικές ζώνες και θα γίνει έγκαιρα καθαρισμός ειδικά στα περιαστικά δάση. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε μέσα από τα εναέρια μέσα να έχουμε μια συνεχή παρακολούθηση ενώ βάζουμε σε διαδικασία τη δημιουργία του Σώματος δασοκομάντος που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 500» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός σχετικά με τις νέες κινήσεις για την αντιπυρική περίοδο. «Το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα μεταφερθούν από βορειότερες χώρες πυροσβέστες για να μας ενισχύσουν στο θέμα της πυρόσβεσης και θα πληρωθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μάλιστα για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις οι δασοπυροσβέστες θα βρίσκονται εδώ τον Ιούλιο και θα είναι σε αναμονή για όποτε τους χρειαστούν» αποκάλυψε ο κ. Στυλιανίδης. Αναφορικά με τα πτητικά μέσα, ο υπουργός δήλωσε ότι: «έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκής επιτροπής στο πλαίσιο του RescEU –που θα γίνουν αγορές νέων αεροπλάνων για όλα τα κράτη-μέλη- συμφωνία για δύο αεροπλάνα. Και επίσης θα αγοραστούν πέντε αεροπλάνα που θα πληρωθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό. Το πρώτο αεροπλάνο RescEU που θα φτάσει στην Ευρώπη θα έρθει στην Ελλάδα».

«Η χώρα χρειάζεται περισσότερες εξαγωγές κάθε είδους. Μέσα στη πανδημία οι εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν σταδιακά» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, στο πλαίσιο του GES. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε την επένδυση της Pfizer ως σημαντική και εξαιρετική ωστόσο όπως είπε: «αυτές οι επενδύσεις δεν είναι αρκετές. Χρειαζόμαστε μία πορεία όπου η μία επένδυση θα φέρει την άλλη. Το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο εξακολουθεί να είναι βαρύ. Μία επιχείρηση δεν λειτουργεί στο κενό, έχει τριγύρω δορυφόρους. Όσο πιο μακροπρόθεσμος είναι ο ορίζοντας μίας ξένης επένδυσης τόσο πιο έντονες θα είναι οι διασυνδέσεις που θα δημιουργήσει με το εσωτερικό της χώρας». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τόνισε και την ανάγκη αλλαγής της επιχειρηματικότητας στη σύγχρονή εποχή αφού όπως πρόσθεσε: «επιχειρηματικότητα το 2021 -σε λίγες μέρες 2022- είναι η ίδια λέξη αλλά δεν είναι η ίδια έννοια όπως ήταν πριν από 25 χρόνια. Πρέπει να στραφούμε και προς άλλους τομείς. Ενδεικτικά αναφέρω τις κλινικές μελέτες, ένας τομέας όπου υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό αλλά είμαστε αρκετά πίσω».

Για διερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας με την Ελλάδα έκανε λόγο ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Michael L. Parson κατά την ομιλία του. «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την επανάσταση το 1821 και ακριβώς την ίδια χρονιά το Μιζούρι γιορτάζει τα 200 χρόνια ως πολιτεία» δήλωσε ο κυβερνήτης. Μάλιστα, ο ίδιος θέλοντας να εξηγήσει τους λόγους που το Μιζούρι είναι μία εξαιρετικά σημαντική πολιτεία ανέφερε πως έχει ταπεινές καταβολές. «Η γεωργία αποτελεί το νούμερο ένα οικονομικό μοχλό της πολιτείας μας και εγώ είμαι ένας υπερήφανος αγρότης. Πέρσι το Μιζούρι αντιμετώπισε πάρα πολλές προκλήσεις όπως και εσείς. Τώρα, είναι πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ για την παροχή εκπαίδευσης στους υπαλλήλους. Μάλιστα, έχει γίνει κόμβος για οικονομικές ευκαιρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος υπογράψαμε την μεγαλύτερη αύξηση χρηματοδότησης για τις μεταφορές» επισήμανε ο κ. Parson.

Για την κυκλική επιχειρηματικότητα και μία νέα κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας με σκοπό να μειώσουμε το αποτύπωμα μας μίλησε η Head of Unit, Directorate General for Environment, European Commission, Emmanuelle Maire. ««Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal κινητοποιούμε την βιομηχανία και τις πόλεις προς μία καθαρή κυκλική οικονομία. Θέλουμε να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών μας» δήλωσε η ίδια. Μάλιστα, περιέγραψε τα επόμενα σχέδια της Ευρώπης, τα οποία όπως είναι: «η επιβολή προτάσεων επί της έννοιας βιώσιμων προϊόντων, η ενδυνάμωση των καταναλωτών στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης αλλά δουλεύουμε και πάνω σε νέα νομοθετήματα στον τομέα των υφασμάτων και των ηλεκτρονικών συσκευών. Θέλουμε, επίσης να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο οικολογικού σχεδιασμού για τα ηλιακά πάνελ του μέλλοντος». Η κ. Emmanuelle Maire μάλιστα σχολιάζοντας τις υψηλές τιμές στην ενέργεια τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «εάν μία χώρα έχει τους δικούς της πόρους και δεν εξαρτάται από άλλους τότε δεν θα είναι τόσο ευάλωτη στην αύξηση της τιμής της ενέργειας».

Στη διασφάλιση της ενεργειακής μετάβασης και της ουδετερότητας του άνθρακα επικεντρώθηκε -κατά την ομιλία του- ο Founding Chairman, Global Energy Center, Atlantic Council, Amb. Richard Morningstar. «Η ενεργειακή μετάβαση είναι τρομερά σημαντική. Ωστόσο, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι και το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών ενώ παράλληλα μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα» ανέφερε ο ίδιος. Ωστόσο, έστειλε μήνυμα και προς την χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα κόμβος φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Πρέπει όμως να εξετάσει εάν μπορεί να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ενεργειακό κομμάτι».

 «Υπάρχει μία αντίστιξη μεταξύ των μακροπρόθεσμων προοπτικών μας για το κλίμα και της βραχυπρόθεσμης πραγματικότητας που πρέπει να διαχειριστούμε» δήλωσε ο Vice President, Policy, Global Energy Institute, U.S. Chamber of Commerce, Dan Bayers. Αναφερόμενος στα προβλήματα που συναντάμε στο τομέα της ενέργειας επιβεβαίωσε ότι: «μεσοπρόθεσμα αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Εξαρτώμεθα από την Κίνα για μεγάλο κομμάτι “αναλώσιμης” ενέργειας που χρησιμοποιούμε». Όσον αφορά την COP26 και την μάχη που δίνεται για να επιταχυνθούν οι ενέργειες κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης ο ίδιος είπε: «ότι γίνονται βήματα μπρος τα εμπρός και υπάρχει η φιλοδοξία ότι πρέπει να ξαναβρεθούμε σε ένα χρόνο με τις χώρες που δεν μοιράστηκαν τις ίδιες φιλοσοφίες». Παράλληλα ο κ. Dan Bayers εξέφρασε την άποψη ότι η ζήτηση είναι ανελαστική και όπως σχολίασε: «αυτομάτως το φυσικό αέριο καθίσταται η πρώτη λύση για την κάλυψη των αναγκών».





Πηγή

www.real.gr

Next Post